Genel

Japon deprem uzmanından önemli açıklamalar

Uzman açıklamalarında Kuzey Anadolu Fay Hattı'nda bir bölgedeki tehlikeye dikkat çekerek yumuşak zemin uyarısı yaptı.

Abone Ol

Kahramanmaraş merkezli olarak 6 Şubat'ta meydana gelen ve on binerce kayba neden olan "Asrın Felaketi"nin" ardından, depreme karşı farkındalık çalışmaları sürüyor. Bu doğrultuda Balıkesir'in Burhaniye ilçesinde "Deprem gerçeği: Türkiye ve Japonya arasındaki farklar" konulu bir sempozyum düzenlenirken Japon uzman ve Yüksek İnşaat Mühendisi Yoshinori Moriwaki burada önemli açıklamalarda bulundu. Yapılan açıklamada deprem için net nokta verildi.

GÜÇLENDİRİLMESİ LAZIM 

Uzman açıklamalarında Türkiye'nin olası depremlerden en az hasarla çıkabilmesi için herkesin ortak hareket etmesi, öncelikle mevcut binaların kentsel dönüşümle güçlendirilmesi gerektiğini belirtti ve şöyle devam etti:

"Kentsel dönüşüm yapılırken yumuşak zeminli yerden başlamak lazım. Zemin sertse bina kötü de olsa fazla sıkıntı olmuyor."

İSTANBUL BOĞAZI'NIN GİRİŞİNDEN BAŞLIYOR 

Türkiye'deki fay hatlarının doğudan batıya harekete geçtiğini ifade eden Moriwaki, buna bakıldığında Marmara Bölgesi'nin deprem riski altında olduğunu sözlerine ekledi. Uzman isim açıklamalarında İstanbul'un, Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın bir kolu üzerinde bulunduğunu belirtti ve fay hattının kuzey kolunun, İstanbul Boğazı'nın girişinden güneye 20 kilometre ilerideki noktadan Silivri tarafından, Çanakkale tarafından gittiğini belirtti. Ayrıca Uzman ismin açıklamaları şöyle oldu:

"HASARI YÜZDE 70 AZALTABİLİR"

"Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın kuzey kolu var. O kuzey kolunun bu noktasının tehlikeli olduğunu düşünüyorum. Kimse ne zaman olacağını söyleyemez ama bir gün gelecek bu depremi, az hasarla atlatmak için hazır olmak lazım. Hep beraber devlet, hükümet, belediye, okullar ve her aile beraber hareket ederse hasarı yüzde 70 azaltabilir."