Zonguldak’ın kuzeyinde Karadeniz’in içinde 15 Ekim 2016 tarihinde gerçekleşen depreminin (Ml=5.0), odak mekanizmasının çözümü, Karadeniz’in Türkiye kıyıları boyunca aletsel olarak kaydedilmiş en büyük deprem olan 03 Eylül 1968 Bartın depreminin (MS=6.6) odak mekanizması çözümüne benzer bir biçimde ters faylanma gösterdiğini ve bu depremin de bölgede var olan aktif bindirme kuşağına ait diğer bir sismolojik kanıt olduğunu ortaya koymuştur. Bartın’da 4 saat boyunda 9 deprem daha meydana gelmiş 29 vatandaş hayatını kaybetmiş ve 2 bin 478 bina hasar görmüştür. Depremden sonra saat 10.34’de Amasra’da Büyük Liman açıklarından başlayan küçük bir taşma dalgası kara içinde 100 metre, 14 dakika sonra gelen ikinci dalga kara içinde 60 metre ilerlemiştir.
Zonguldak’ın yaklaşık 100 km güneyinden geçen ve Kuzey Anadolu Fay (KAF), Zonunun İstanbul’un 350 km doğusunda ve Ankara’nın 100 km kuzeybatısında kalan bölümü İsmetpaşa Segmenti olarak isimlendirilmiştir. Bu segmentin batısında 1944 yılında gerçekleşen ve büyüklüğü Mw = 7.2 olan Gerede depremi ile sonra da doğusunda 1951 yılında gerçekleşen ve büyüklüğü Mw = 6.9 olan Kurşunlu depremi nedeniyle kırılmış ve bundan sonra bugüne kadar da herhangi bir büyük depreme sahne olmamıştır. Gerde’de meydana gelen deprem nedeniyle Devrek ve Çaycuma’da bazı binalarda yıkımın yanı sıra insan ölümleri de olmuştur. Kurulan sismik ağlarla İsmetpaşa Segmenti 1957 yılından itibaren izlenmektedir.
12 Kasım 1999 Cuma günü saat 18.57'de aletsel büyüklüğü 7.2 ve merkez üssü Düzce olan deprem. 30 saniye süreyle etkili olmuş ve pek çok ilin yanı sıra Ukrayna'dan da hissedilmiştir.
Başbakanlık Kriz Yönetim Merkezi'nin açıklamasına göre, ölü sayısı 845, yaralı sayısı 4948, depremde hasar gören ve derhal yıkılması gereken bina sayısı 3395, yıkık ya da ağır hasarlı ev sayısı 12939, iş yeri sayısı ise 2450'dir.
Araştırdığım kadarıyla kuzeyinde Karadeniz içinde ve güneyinde bulunan Kuzey Anadolu Fay Zonunda bugüne kadar meydana gelen depremler nedeniyle Zonguldak il merkezinde yıkılan bina kayıtlara geçmemiştir.
Jeoloji Yüksek Mühendisi Ali Baltaş yazdı
İkinci derece deprem kuşağında bulunan ve tarihsel kayıtlar incelendiğinde kuzeyde Karadeniz içinde bulunan aktif bir fay zonunda (Haritada gösterilmiştir) ve güneyinde Kuzey Anadolu Fay Zonu üzerinde Gerede ve Düzce’de meydana gelen depremler Zonguldak’ı en çok etkileyen depremlerdir.
Bunlar da ilginizi çekebilir