Domatesler genellikle salatalarda, sandviçlerde, soslarda, çorbada, pizza üzerinde ve birçok yemekte kullanılır.
Bunun yanı sıra, domatesler sağlık için de oldukça faydalıdır çünkü C vitamini, A vitamini, potasyum, likopen ve diğer antioksidanlar gibi besin maddeleri bakımından zengindirler.
Domatesin vücuda pek çok faydası bulunur. Ancak yapılan bazı araştırmalar özellikle kahvaltıda çiğ olarak tüketilen domatesin zararlı olabileceğini ortaya koyuror.
Domates, kahvaltı sofralarının vazgeçilmesi. Domatesi kahvaltıda tüketmenin genellikle vücuda çok yararlı olduğu düşünülür.
Ancak içerdiği vitamin sayesinde sağlıklı sanılan domatesin vücut için pek çok zararı olduğu ortaya çıktı.
Özellikle kahvaltıda bayıla bayıla yediğiniz çiğ domates farkında olmadan tüm organlarınıza zarar vermenize sebep oluyor.
MİDE RAHATSIZLIKLARI
Domates, yüksek asit içeriği nedeniyle bazı kişilerde mide ekşimesi veya reflü semptomlarına neden olabilir. Özellikle hassas mideye sahip olanlar bu durumu deneyimleyebilir.
ALERJİK REAKSİYONLAR
Nadiren de olsa, domatese karşı alerjisi olan kişilerde alerjik reaksiyonlar görülebilir. Bu durumda cilt döküntüleri, kaşıntı veya sindirim sistemi problemleri ortaya çıkabilir.
Domatesler bazen taşıma ve saklama süreçlerinde pestisit kalıntılarına maruz kalabilirler. Bu durumda organik domates tercih etmek veya domatesleri iyi yıkamak önemlidir.
EKLEM AĞRILARI
Fazla domates tüketimi, eklemlerde kalsiyum oluşturan solanin ismi verilen bir alkaloid birikimine yol açar. Bu durum, eklemlerde ağrıya neden olur, hatta eklemlerin yapısı bile değişebilir.