Tercih yaparken öğrencilerin göz önünde bulundurması gereken konuların başında ise akreditasyon geliyor. Peki, üniversitelerin kalite akreditasyonu nedir? Uzmanların önerdiği kaliteli üniversite neye göre belirlenir?
İstanbul Arel Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ergül Berber bir üniversitede de kurumsal akreditasyon ve program akreditasyonu ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Uzun ve zorlu bir çalışma temposunun ardından üniversite hayali kuran öğrenciler aynı zamanda kariyer yolculuklarında önemli bir tercih yapacaklar. Peki öğrenci ve veliler uzmanların önerdiği kaliteli üniversiteyi neye göre belirleyebilirler?
İstanbul Arel Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ergül Berber üniversite seçme konusunda önemli açıklamalarda bulunarak Yükseköğretim Kurumu Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından verilen “Kurumsal Akreditasyon” ile ilgili bilgiler verdi.
Prof. Dr. Ergül Berber Yükseköğretim Kurumu tarafından verilen “Kurumsal Akreditasyonu”nun önemini anlatarak Yükseköğretim Kalite Kurulu tarafından yapılan kurumsal akreditasyon değerlendirmeleri ile ülkemiz yükseköğretim kurumlarının hedeflerine ulaşmayı garanti altına alacak kalite güvencesi sisteminin varlığının, işlerliğinin değerlendirildiğini belirtti.
“KURUMSAL AKREDİTASYON ALMIŞ BİR ÜNİVERSİTE HEDEFLERİNİ GÜVENCE ALTINA ALMIŞTIR”
Prof. Dr. Ergül Berber; “Bir üniversitede kalite güvencesi sisteminin, o üniversitenin hedeflerine ulaşmayı güvence altına aldığı bir sistem olduğunu, ülkemizde Yükseköğretim Kalite Kurulunun üniversitelerde kalite güvence sistemini değerlendirerek akredite bir üniversite olup olmayacağına karar verdiğini ifade etti.
Prof. Dr. Ergül Berber; “YÖKAK’tan kurumsal akreditasyon belgesi almış bir üniversite demek, o üniversitede temel faaliyet alanlarında hedeflerine ulaşmayı garanti altına almak için gerekli sistem oluşturulmuş demektir. Üniversitenin karar alma mekanizmalarına; iç ve dış paydaşların katılımını önemsediğini, öğrenci geri bildirimlerinin dikkate alındığının, öğrenci merkezli öğrenme anlayışı temeli içinde öğretim programlarını sistemli bir biçimde güncellediğinin ve diğer faaliyetleri sistematik bir biçimde izleyerek iyileştirdiğinin belgelenmiş olması anlamına gelmektedir. Kurumsal Akreditasyonda en önemli hususlardan birisinin de kalite kültürünün kurum içinde yayılmış olmasıdır.” ifadelerini kullandı.
“AKREDİTE BİR ÜNİVERSİTEDEN DİPLOMA ALMAK ÖĞRENCİYİ BİR ADIM ÖNE GETİRİR”
Yükseköğretim Kalite Kurulu tarafından Kurumsal Akreditasyon Programı kapsamında Kurumsal Akredite edilen bir üniversiteden diploma almanın önemli avantajlar sağladığına dikkat çeken İstanbul Arel Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ergül Berber akredite edilmiş üniversite öğrencilerinin diplomalarının görünürlüğünün arttığını belirtti.
Prof. Dr. Ergül Berber; “Bir kurumun Yükseköğretim Kalite Kurulu tarafından akredite edilmesi özetle eğitim, öğretim, araştırma, geliştirme, toplumsal katkı gibi temel fonksiyonlarını da vadettiği hedefleri yerine getirebilmesi için gerekli kalite güvencesi sistemini kurmuş olduğunun göstergesidir. Yine bir üniversitenin Yükseköğretim Kalite Kurulu tarafından akredite edilmesi tüm süreçlerine, akademik ve idari personelini, öğrencilerini, mezunlarını ve hatta dış paydaşlarını dâhil ettiğinin, onlarla etkileşim içinde olduğunun, geri bildirimlerini önemsediğinin belgelenmesidir. Bu da öğrencilerin diplomalarının daha görünür, daha tercih edilir olmasını sağlamaktadır. Bununla beraber bazı burs kuruluşları yalnızca akredite üniversitelerin öğrencilerine burs vermektedir. Kurumsal Akreditasyon almayı başaran İstanbul Arel Üniversitesi olarak program akreditasyonunu da önemsiyoruz. Yakın zamanda sosyal, beşeri ve temel bilimler alanında da akreditasyon almayı hedefliyoruz. Ayrıca Rating Derneği tarafından İktisadi İdari Bilimler Fakültemizde 3 programımız akreditasyon değerlendirmesi sonucunda akredite edilmesinin gururunu yaşıyoruz. İstanbul Arel Üniversitesi olarak aday öğrencilerimizi Üniversitemize davet ederek kalite sürecinde ekibimize katılmalarını yürekten istiyorum. Üniversite sürecinde yapacakları tercihle geleceklerini belirledikleri için bilinçli tercih yapmalarının önemli olduğunu, istemedikleri bölümleri tercih etmemeleri gerektiğini unutmasınlar. Ben bütün öğrencilerimize başarılar diliyorum.” ifadelerini kullandı.