KARAELMASIN ÇİÇEKLERİ

Abone Ol

KARAELMASIN  ÇİÇEKLERİ

ADD Zonguldak Şube Başkanı, bir hafta kadar önceden  haber vererek 10.Eylül.2019 günü TMMB Odası Lokalinde bizleri topladı. Nazan Papila başkanlığındaki bu toplantıya katılanlar: Hamit Kalyoncu, Şükran Karahasan, Kürşat Coşgun, Ekrem Murat Zaman, Ümit Yavuzyılmaz’dı. Önümüzde 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, ardından 10 Kasım Atatürk’ü Anma günü vardı.

Başkan Papila dedi ki: “Zonguldak Cumhuriyet’in ilk ili. Zonguldak Cumhuriyet’e kömür verdi, demir verdi, enerji verdi, en önemlisi emek verdi. Yurdumuzun demirağlarla örülmesinde, uygarlık ateşinin Anadolu’ya taşınmasında çok önemli görevleri yerine getirdi. Ama Zonguldak hep kömür eksenli konuşuldu, değerlendirildi. Cumhuriyet Bayramı için bir panel yapalım, ama bu Zonguldak’ın farklı alanlarda yetiştirdiği değerler üzerinden olsun.”

Başkanın bu yaklaşımı üzerinde konuştuk uzun süre ve adları saptamağa başladık. Bu aynı zamanda izleyicileri farklı alanlarda eğitim almış, kariyer yapmış, tanınmış kişilerle de buluşturmak olacaktı. Spor alanında Zonguldak’ta değer ve önem taşıyan “Riva” lakaplı Halil Güngördü, Basın alanında Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Aykut Küçükkaya, Gıda ve Tarım ekonomisti Prof.Dr. Kaptan Kaptangil konuşmacı olacaklardı. Bunları üçü de benim de mezun olduğum M.Çelikel Lisesi’nde okumuşlardı. Maden Müh. ve Araştırmacı-Yazar Ekrem M. Zaman konuya uygun bir sunum hazırlayacaktı. Paneli de Şükran Karahasan yönetecekti. 

Panelin adının, Başkan Papila’nın da önerisiyle, benim “Kömürde Açan Çiçek” adlı kitabımın adından ilhamla “Karaelmasın Çiçekleri” olması önerimiz konuşuldu, sonunda kabul edildi. Panelistler konusunda ben Kaptan Hoca ile, Ekrem M. Zaman Halil Güngördü ile, Cumhuriyet Gazetesi muhabiri Ali Ayaroğlu da Aykut Küçük kaya ile ilişki kuracak ve başkana bilgi verilecekti.

Toplantı sonrasında ben yeğenim Adnan Keklikoğlu ile Devrek’e döndüm. O hafta içinde Kaptan Hoca ile görüştüm, konuda ve tarihte anlaştık. Durumu Başkan Papila’ya da ilettim. Tabii panel ile ilgili başka konularda da görüş alış-verişinde bulunduk. Başkan yapılacak çalışmaların Vilayet Programında da yer aldığını, ADD üyeleri ile “Cumhuriyet Yürüyüşü”ne katılacaklarını, Emekli Öğretmenlerin özel bir “Şiir ve Müzik” programı hazırlıyacaklarını, Panelden sonra da 10 Kasım Atatürk’ü Anma Programı için de  “Nutuk okuma” etkinliği yapılacağını anlattı. Büyük bir koşuşturma içindeki Nazan Papila ve yönetimini içtenlikle kutlamak gerekiyor.

“ZONGULDAK’A BORÇLUYUZ”

Gençlik yıllarımdan beridir toplum yararına bir çalışmada az-çok yer ve görev almaktan büyük onur duyduğumu, keyif aldığımı ve mutlu olduğumu belirtmeliyim. Bu duygularla  2. Kasım günü yeğenimle birlikte Zonguldak’a geldik. GMİS salonu girişinde epeydir görüşmediğimiz arkadaşlarla kucaklaştık. Sonra Ekrem Zaman beni alt katta konukların yanına götürdü. Halil Güngördü ve Prof. Dr. Kaptan Kaptangil ile kucaklaştık.İkisiyle de çok öncesinden tanışıyorduk.

Sonra GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil’in odasına geçtik ve Aykut Küçükkaya ile tanıştık. Hep birlikte Şemsi Denizer Salonuna çıktık. Salonda yine bir çok arkadaşla kucaklaştık. Panele, bazı siyasi parti temsilcileri, GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, GMİS Genel Teşkilatlanma Sekreteri Tayfun Demir, Demokratik Kitle Örgütleri temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldığını gözledik. Zokev Başkanı Kürşat Coşgun ile oturup izlemeğe başladık.

Başkan Nazan Papila anlamlı bir açış konuşması yaptı: “Bu şehrin nice çiçekleri var. 29 Ekim haftasında bir başlangıç yaparak Zonguldak’ın yetiştirdiği ve Zonguldak’ta açan çiçeklerimizle buluşalım istedik. Kentin zamanla ihmal edilmiş kaderine terk edilmiş başarı öykülerini yazmış evlatlarıyla neden bir şeyler yapmayalım. Biz değerlerimizi saygı ve minnetle anacağız. Unutmayacağız ve unutturmayacağız. Bu değerlerimiz bizden sonraki nesillere de emanet olacak. 

Ulu önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kurmuş olduğu bağımsız, laik, çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’nin sanayileşme ve kalkınmada simge kenti olan Karaelmas diyarının çiçeklerisiniz. Bu şehrin kültürünü, ruhunu taşımaktasınız. Daha nice çiçekleri var bu şehrin.” dedi.

İlkin Ekrem Zaman’ın güzel ve anlamlı sunumunu izledik. Paneli yöneten Tarih öğretmeni Şükran Karahasan, “Cumhuriyet değerleri ve Zonguldak” konulu bir açış konuşması yaptı. İlk panelist Halil Güngördü, “spora atlet olarak başladığını, aynı zamanda futbol da oynadığını” belirtti ve futbol hayatının satır başları hakkında kısa bilgiler verdi. Konuşması sırasında duygulu anlar yaşayan Halil Güngördü izleyicilerin alkışları ile karşılandı. İkinci panelist Prof. Dr. Kaptan Kaptangil idi. Kaptan Hoca bırakılsa şaha kalkacak bir küheylan gibiydi doğrusu. Kendi yaptığı araştırmalardan örnekler vererek, gıdada ve tarımda nasıl emperyalist ülkelerin baskısı altında olduğumuzu sergiledi, toplumu bilgilendirdi. Son panelist Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Aykut Küçükkaya, “Zonguldak’a borcumuz çok. Geçmişte kültürde sporda müthiş bir başarı vardı. Zonguldak’ı tekrar cazibe merkezi yapmalıyız. Bu kentin eski kimliğini bulması için ne görev düşüyorsa ben elimden geleni yapmağa çalışacağım.”dedi.

Panel bitiminde önce ADD Şubesi, sonra M. Çelikel Lisesi Vakfı Yöneticileri  Av. Ali Osman Odabaş ve Mücella Pamay, konuşmacılara birer plaket ve armağanlar verdiler. Bu arada hiç de beklemediğim şekilde Başkan Papila beni de sahneye davet ederek “en genç üye” eliyle bir plaket verdi. Kendilerine ve yönetim kuruluna çok teşekkür ederim. Ayrıca, çok düzenli, saygılı çalışmalarından ötürü ADD Gençlik Kolu üyelerine de özel olarak teşekkür ederim. Ben bu derneğin Şükran Karahasan ile ilk kurucuları arasındayım ve seçilmiş ilk başkanıyım.