İşte o yazı:
Günümüze kadar yerkabuğu üzerindeki kayaçların incelenmesi sonucunda dünyamızın yaklaşık 4.6 milyar yaşında olduğu ortaya konmuştur. Dünyanın oluşmaya başladığı dönemden yaklaşık 542 milyon yıla önceye kadar olan bölümü üst zamanlar olarak isimlendirilmektedir. Bu devir Arkeen (4.6 milyar yıl-2.5 milyar yıl) ve Proterozoyik (2.5 milyar yıl-542 milyon yıl) olarak ikiye ayrılarak isimlendirilmiştir.
Dünyamızda karasal bitki fosillerinin bulunduğu yaklaşık 542 milyon yıldan günümüze kadar olan zaman dilimi (Fanerozoyik) üç ayrı ana döneme ayrılarak ve günümüze yaklaştıkça giderek daha da ayrıntılı bir şekilde incelenebilmektedir. Fanerozoyik dönemi Paleozoyik (524 milyon yıl-251 milyon yıl), Mesozoyik (251 milyon yıl-65.5 milyon yıl) ve Senozoyik (65.5 milyon yıl-günümüz) dönemleridir.
Karbonifer, Paleozoyik dönemini oluşturan 6 alt dönemden birisidir ve 354 milyon yıl ile 292 milyon yıl arasındaki zaman dilimidir. Bu devir dünya üzerinde işletilebilen en eski kömür damarlarının oluştuğu dönemdir. Çünkü Karbonifer dönemi dünyanın ekvatoral kuşağında ılıman ikliminde etkisiyle bataklık ormanlarının ilk defa ortaya çıkıp yaygınlaştığı dönemdir. Ayrıca Karboniferde ilk sürüngenler ve ilk uçan böcekler ortaya çıkmış, Gondvana ile Lavrasya kıtalarının çarpışması ile dünyamız Pangea adı verilen tek kıta halini almıştır.
Karbonifer dönemi ilk defa 1822 yılında İngiliz jeologlarından William Coneybeare ve William Phillips tarafından isimlendirilmiştir. Söz konusu araştırmacılar tarafından kömürü oluşturan ametal element olan karbondan esinlenilerek bu zaman dilimine Karbonifer ismini vermişlerdir. Kuzey Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika’da Karbonifer yaşlı kömür damarları yaygın olarak bulunmaktadır.
Karbonifer dönemi Kuzeybatı Avrupa’da iki alt döneme ayrılarak incelenmektedir. Buna göre; Alt Karbonifer Turneziyen ve Vizeen, Üst Karbonifer ise Namuriyen, Westfaliyen ve Stefaniyen olarak alt devirlere ayrılmıştır.
Karbonifer dönemi Rusya’da ise üç alt döneme ayrılarak incelenmektedir. Alt Karbonifer dönemi Turneziyen ve Vizeen, Orta Karbonifer dönemi Serpukoviyen, Moskoviyen ve Başkiriyen, Üst Karbonifer dönemi ise Kasimoviyen ve Orenburgiyen (Gizeliyen).
Zonguldak Taşkömürü Havzasının içinde bulunduğu İstanbul Zonu, Kretase döneminde Asya Karboniferinin bir parçası olarak günümüzde Bulgaristan’ın kuzeyinde konumlanan Moezya Platformu ile Ukrayna ve Rusya arasında konumlanan Donetsk bölgesiyle birlikte Odessa şelfi boyunca uzanmaktaydı. Buna karşın havzada kömür üretilmeye başladığı dönemden itibaren ülkemizde yerbilimleri konusunda elemanlar yetişinceye kadar Avrupalı jeologlar tarafından ilk jeolojik araştırmalar yapılmıştır. Bu nedenle Zonguldak Taşkömürü Havzasındaki Karbonifer ve alt dönemlerine, Asya Karboniferine ait isimler yerine Kuzeybatı Avrupa kullanılan isimler verilmiştir. Bundan sonra da isim karışıklığına yol açmamak adına, havzada kömür üretimi sürdürüldüğü sürece eski çalışmalarla uyumu sağlamak için bu isimlendirmelerin sürdürülmesi gerekir.