Yaz aylarında en sık tüketilen meyvelerden biri olan karpuzun faydaları saymakla bitmiyor. Antioksidan deposu kapuzu düzenli olarak tüketmek kan basıncını düzenliyor, lifli yapısı ile sindirim sistemini destekliyor. İçeriğindeki aminoasitler sayesinde vücuttaki iltihabın atılmasına katkıda bulunan karpuzun çekirdekleri de kolesterolü düşürmeye yardımcı oluyor. Uzmanlar karpuzun binbir derde deva faydalarını anlattı.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİYOR

Günlük vitamin ve mineral ihtiyacının karşılanmasında etkilidir. Bir porsiyon karpuz günlük C vitamini ihtiyacının yaklaşık yüzde 10'unu karşılamaktadır. Potasyum, A ve B6 vitaminleri ile diğer vitamin ve mineralleri de içermektedir. C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirmekte ve vücudun demiri emmesine yardımcı olmaktadır. A vitamini ise cilt ve göz sağlığı için önemlidir. Karpuz ayrıca kan basıncını düşürmekte ve potasyum açısından zengin olduğu için sinir sistemini desteklemektedir. Ayrıca proteinleri parçalamaya yardımcı olan ve bağışıklık sistemi ile sinir sisteminin işlevlerini güçlendiren B6 vitamini açısından da zengindir.

Sağlık Bakanlığı'ndan 0-3 yaş arası çocuklar için kritik uyarı Sağlık Bakanlığı'ndan 0-3 yaş arası çocuklar için kritik uyarı

KANSER VE KALP HASTALIĞI RİSKİNİ AZALTIYOR

Antioksidan özelliği olan karpuzda likopen yüksek miktardadır. Likopen, karpuzda ve diğer meyve ve sebzelerde bulunan antioksidan özelliğe sahip doğal bir bileşiktir. Likopen aynı zamanda karpuza kırmızı rengini vermektedir. Yapılan araştırmalarda likopenin kanser ve kalp hastalığı riskini azalttığı belirlenmiştir. Hücre hasarından koruyan likopen, düzenli olarak tüketildiğinde kan basıncını düşürücü etkisi olduğu bilinmektedir. Yapılan araştırmalar karpuz özütünün uzun vadede kan basıncını düşürebileceğini göstermektedir. Karpuzdaki antioksidanlardan ikisi olan L-sitrülin ve L-argininin atardamarların işlevini iyileştirebileceği vurgulanmaktadır.

VÜCUDUN SU İHTİYACINI KARŞILAR

Karpuz vücudunuzun su ihtiyacını da karşılamaktadır. Karpuzun yüzde 90'dan fazlası sudan oluşmaktadır. İnsan vücudu su ihtiyacını yüzde 80'ini içtiklerinden, yüzde 20'sini ise yediklerinden karşılamaktadır. Yaz aylarında yeterince su içilmediğinde bazı sorunların ortaya çıkması muhtemeldir. Yetişkinler çoğu zaman su içmeyi unutmaktadır. Sıcaklığın yükseldiği yaz aylarında terleme nedeniyle sıvı kaybı önemli bir sorundur.

Kaynak: Bülten