Zonguldak’ın Karadeniz Ereğli ilçesinin il olması TBMM’nin onayına kaldı. Eğer TBMM onay verirse, Türkiye’de ‘İL OLMA KRİTERLERİNİ’ karşılayan ilçelerden biri olan Kdz. Ereğli’nin il olma ihtimali çok yüksek.

Karadeniz Ereğli halkı ve başta Belediye Başkanı Halil Posbıyık da ilçenin il olması konusunda istekli. İlçede "KARADENİZ EREĞLİ İL OLSUN" şeklinde kampanyalar da yapılmakta.

Türkiye'de uzun süredir yapılan il olmaya aday ilçeler konusunda artık sona gelindi. Türkiye İstatistik Kurumu'nun belirlediği kriterlere uygun ilçeler, TBMM'den onay gelmesi durumunda il olacak. Böylece artık 82, 83, 84, 85... gibi plakalarda hayatımıza girmiş olacak.

Peki iyi ama il olacak ilçeler hangileri, şartlar ne zaman ve il olmak için kaç nüfus gerekiyor? İşte merak edilen tüm soruların derinlemesine cevabı...

İL OLACAK İLÇELER HANGİLERİ?

İl olacak ilçeler belirli şartlara sahip olmak zorunda. Bu şartlar TÜİK'in kriterlerine göre belirleniyor. Söz konusu kriterleri taşıyan ve il olmaya aday olan ilçeler ise şu şekilde:

Çerkezköy, Lüleburgaz, Silivri, Çorlu, Büyükçekmece, Tuzla, Kapaklı, Gebze, Çayırova, Darıca, Kdz. Ereğli, Bandırma, İnegöl, Edremit, Bergama, Soma, Aliağa, Akhisar, Salihli, Torbalı, Ödemiş, Nazilli, Alaşehir, Söke, Kuşadası, Milas, Bodrum, Fethiye, Serik, Manavgat, Alanya, Polatlı, Erdemli, Silifke, Kozan, Kadirli, Ceyhan, İskenderun, Arsuz, Reyhanlı, Elbistan, Kahta, Siverek, Midyat, Nusaybin, Cizre, Silopi, Yüksekova, Erciş, Doğubayazıt, Fatsa, Ünye, Erbaa, Bafra, Çarşamba, Akçakale, Tarsus, Ergani ve Viranşehir.

İL OLMAK İÇİN KAÇ NÜFUS GEREKİYOR?

İlçelerin il olabilmesi için TÜİK'e göre en az 100 bin nüfusa sahip olması gerekiyor. Ayrıca şartların içerisinde en dikkat çekenlerinden biri de il merkezine en az 30 kilometre uzaklıkta bulunmaları. Yine söz konusu ilçelerin il olabilmeye seviyelerine ulaşmış olmaları, alt yapı çalışmalarının tamamlamaları ve ekonomik farklılıklar göstermeleri gerekiyor.

İLÇELERİN İL OLMASI NE DEMEK?

İlçelerin il olması, bir ilçenin mevcut statüsünden yükseltilerek bağımsız bir il haline getirilmesi anlamına gelir. Bu değişiklik, genellikle yerel yönetim yapısında ve idari sorumluluklarda önemli değişiklikler doğurur. Yeni bir il olarak, o bölge kendi valisine, il müdürlüklerine ve diğer il düzeyindeki yönetim birimlerine sahip olur. Bu da o bölgedeki kamu hizmetlerinin daha etkin ve doğrudan sağlanmasını amaçlar. Ayrıca, bu statü değişikliği, bölgenin ekonomik, sosyal ve kültürel gelişimine katkı sağlamayı hedefler.

Balık tutarken hayatını kaybetti Balık tutarken hayatını kaybetti

Kaynak: HABER MERKEZİ