Zonguldak

Kestane Hoşafı…

Hayati Yılmaz ile Zonguldak Tarih Zonguldak’ın kaybolmaya yüz tutmuş Kestane Hoşafını yazdı.

Abone Ol

İşte o yazı: 
“Zonguldak'ta kestaneden hoşaf (Kompostu) yapılır. Bu hoşafın ismine yöre ağzı ile Zonguldak'ta "Zurfa" (Zırfa- Zırva) deniliyor.
Kestaneleri tam ortalarından bıçakla yarın. Derin bir kaba koyup üzerini 2 parmak geçecek kadar su ilave edin. Yarım su bardağı şekeri de ekleyip bir gece bekletin. 
Ertesi sabah iyice yumuşayan kestanelerin kabuklarını soyun. Soyulmuş kestaneleri orta boy bir tencereye koyun. Üzerine 2 su bardağı toz şeker, 6-7 su bardağı su ve tuzu ekleyin. Orta ısılı ateşte, kaynayıncaya kadar pişirin.
Kaynamaya başlayınca altını kısın ve kısık ateşte kestaneler iyice yumuşayıncaya kadar pişirip ocaktan alın. Soğuyunca servise sunun.”