Öğleden sonra bekleniyor Öğleden sonra bekleniyor

Armin Elektrik A.Ş tarafından belediye Zabıta ve Kuşat Yönetmeliğine uymayarak özellikle Gül sokakta yaşayan hastaları gece uyutmamaya başladı. Bu durumdan şikayetçi olan vatandaşlar, Şikâyetlerini Belediyeye bildirdiklerini ancak kimsenin şikayetlerini dikkate almadığını ifade ettiler. İnşaat firmaları gibi Armin Elektrik A.Ş’de yasa ve yönetmelikleri tanımadan insanları sabahın köründe başlayarak gece geç saatlere kadar rahatsız etmesini denetleyen kurumun her işi “PARAYA” bağlaması ise kamuoyundan büyük tepkilere neden oluyor. HARÇ adı altında her işi paraya bağlayan Zonguldak Belediyesinin yasal mevzuatlara uymadığı ve Zabıta Müdürlüğünün yönetmeliğe asla uymadığı ifade ediliyor. 
Zonguldak Belediye Başkanı Tahsin Erdem’in oturduğu eve kuş bakışı 20 metrede yaşanan olaya seyirci kalması ise sadece yol hasarından BEDAŞ’tan alacağı parayı düşünmesi vatandaşın tepkisine neden oluyor. 

YÖNETMELİK NE DİYOR
Başkasının sağlığına zarar verecek şekilde ses yapanlar için TCK'nın 183. maddesi 2 aydan 2 yıla kadar hapis cezası öngörüyor. Huzur ve sükunu bozanlar için 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası verilebiliyor. Herkesin dinlendiği veya uyuduğu bir saatte matkap kullanarak apartman sakinlerini rahatsız etme durumunda para cezaları söz konusu.
Aslında konuyla ilgili yasal düzenleme var. 2872 sayılı Çevre Kanunu Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi Yönetmeliği’nin 23. Maddesine göre şantiye alanlarından çevreye yayılan gürültü seviyesi ve gürültünün önlenmesine ilişkin kurallar belirlenmiş. İnşaat yapılabilecek saatler sabah 07:00 ile akşam 19:00 arasında. Akşam 19:00’dan sonra beton dökmek dahi yasak. Özellikle beton dökümlerinin gece geç saatlerde yapılmasına çok tanık oluyoruz ancak bu da kanunen yasak.
SADECE BELİRLENEN SAATLERDE TADİLAT YAPILABİLİYOR
Peki, hangi saatler arasında tamirat yapılabilir? Apartman yönetmeliğine göre akşam 19.00 sabah 07.00 arası yüksek ses yapmak yasak. Mesela mutfakta, yatak odasındasınız komşudan bir ses geliyor, bunun desibel oranı 35 olarak belirlenmiş. Bu noktada ses sınırı geçildiği anda yasa dışı oluyor. Veya oturma odasında 60, mutfak ve banyoda 75 desibelden sonrası kanunlara aykırı sayılıyor. Dinlenme saatleri dışında, pazar ve resmi tatiller haricinde çalışanlar yasalara göre yaptırımlara maruz kalabiliyor. Eğer yaşadığın apartmanda gürültü ısrarlı şekilde devam ederse uzaklaştırma kararı aldırman da yasalar çerçevesinde mümkün.
Hafta sonları ise çalışma saat sabah 10:00’da başlayıp akşam 19:00’da sona eriyor. Yine hafta sonu gürültü 100 desibeli aşarsa inşaat faaliyeti durdurulabiliyor.  Seni rahatsız edecek boyutta çalışan, gürültü sınırlarını aşan ve kurallara uymayan firmaları şikayet edebilirsin. 
İNŞAAT GÜRÜLTÜSÜNÜ NEREYE ŞİKAYET EDEBİLİRSİNİZ?
Peki inşaat gürültüsünü nereye şikayet ediliyor? İnşaat gürültüsünü şikayet edebileceğin yer Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çağrı Merkezi Alo 181. 2013 yılından bu yana 7/24 hizmet veren hatta gürültü şikayetlerini iletebilmen mümkün. 
KAMU YARARINA YAPILARDA DURUM FARKLI
Kamu yararı gerektiren durumlarda ise farklı bir uygulama var. Baraj, yol, köprü, tünel gibi faaliyetler gece de yapılabiliyor. Ancak buna İl Mahalli Çevre Kurulu karar veriyor. Ve bu kurul gerekirse şikayetleri göz önünde bulundurarak çalışma saatlerini değiştirebiliyor. Yine bu çalışmaların inşaatın başlama, bitiş tarihleri ve çalışma saatleri hakkında bilgileri tabelada belirtmesi gerekiyor.

Kaynak: Haber merkezi