KİTAPLARI YAKMAK..

Abone Ol

      KİTAPLARI YAKMAK..

      (KISA KISA ANIMSAMA-2)


Bir süre önce terörü kınamak amacıyla sokağa çıkıp protesto eylemleri yapan insanların içinden kopan bazı küçük grupların,  çeşitli yerlerde  yakma-yıkma hareketlerine giriştiğini okumuştuk gazetelerde. Bu bilinçsiz eylemciler Kırşehir’deki  tek kitapçı dükkanını da yakma eylemine girişmiş, işyerine büyük maddi zararlar vermişti. Yani kitapları imha etmişlerdi açıkçası.

Dünya tarihi, zaptettikleri ülkelerin kütüphanelerini yakan, kültürel ve tarihi değerlerini yokeden komutanlar gördü. Günümüzde de Taliban (Buda heykellerini bomba ile imha etmişti), İşıd (Suriye çevresinde tarihi değeri olan  müzeleri ve heykelleri yok etmişti)  ve benzeri örgütlerin böylesi yıkımlara, talanlara giriştiğini okuyoruz  gazetelerde.

 Devletimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, “Türkiye Cumhuriyeti’nin temeli kültürdür”anlayışını rehber alacak yerde  kitap yakmak, kütüphane talan etmek, bir kültürü yok etmekle eşdeğerdir aslında. Bu yakıcı, yokedici karanlık zihniyet ile Sivas Madımak’taki  aydınları yakan cahil zihniyet aynı kimlikte olsalar gerek.

Bunların yakma gerekçesi ise, sahibinin HDP'li ya da Kürt  olma olasılığı imiş. Cebinde Türkiye Cumhuriyeti kimliği taşıyan her kişi istediği yerde oturabilir, isterse işyeri de açabilir. Buna kimsenin karışmağa, müdahale etmeğe hakkı olamaz. Bu durum o kişilerin yasal haklarıdır. Ama, kışkırtılmış cehalet, bunu akıl edemez, saldırır, yakıp yıkabilir, katledebilir.  Görülüyor ki yıllar geçse de ne yazık ki kafalar hala aynı, gelişememiş.

Kitap dükkanını yakanlar içinde belki de hayatlarında bir tek kitap bile okumamış olan insanlar da    vardı kuşkusuz. Bu kişilerin ülkemizin yüzakı; Nazım Hikmet, Yaşar Kemal, Ahmet Arif, Sebahattin Ali, Turan Dursun, Adalet Ağaoğlu vb.  çok sayıda yazarların varlığından haberleri  bile  yoktur.

 “Komünist yazar”, “Dinsiz-imansız şair” diye de söylenti çıkarıldı mı, akıllarına “din aşkına yakmak, öldürmek” geliyor. Sanki dinimiz böyle emrediyormuş gibi. Bunların   bilmedikleri, öğrenemedikleri  tek şey insanlık ve değerleri, bildikleri  ise yıkmak, yakmak ve öldürmektir.

            *****

      TÜİK'ten  KİTAPSIZLIK RAPORU!

            Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK), kitap okuma araştırması utandıran bir gerçeği gözler önüne serdi. Günde 6 saat televizyon izleyip, 3 saat internete giren Türk insanı, kitap okumaya sadece 1 dakika ayırıyor.

            TÜİK, Türkiye’de okuma oranlarıyla ilgili raporunu açıkladı. Raporda, Türkiye’nin kitap okumada dünya ülkeleri arasında 86. sırada yer aldığı belirtildi. Araştırmada bireylerin kitap okuma süreleri de incelendi. Buna göre, Türkiye’de günde 6 saat televizyon izleyip, 3 saat internet kullanılırken kitap okumaya günde 1 dakika zaman ayrıldığı ortaya çıktı. Yılda 6 saat (günde bir dakika) kitap okuduklarını söyleyen katılımcılar, ihtiyaç listesinde 235. sırada yer veriyor.

            Listenin sonundayız!

            Araştırmada ayrıca, Avrupa’da yüzde 21 olan kitap okuma oranının Türkiye’de binde bir olduğu da ortaya çıktı. Dünyada en fazla kitap okuyan ülkelerin başında yüzde 21 oranıyla İngiltere ve Fransa yer alırken, bu ülkeleri sırasıyla Japonya yüzde 14, Amerika yüzde 12 ve İspanya yüzde 9 ile takip etti. Türkiye, yüzde 0,1 okuma oranı ile ile listenin son sıralarında yer buldu.

            Aşk romanları ilk sırada­­­

            Araş­tır­ma­da han­gi tür ki­tap­la­rı oku­duk­la­rı so­ru­su­na ka­tı­lım­cı­la­rın yüz­de 65’i aşk, yüz­de 24’ü si­ya­si, yüz­de 13’ü de dü­şün­ce ki­tap­la­rı ola­rak ya­nıt ver­di. Ki­şi­sel ge­li­şim ki­tap­la­rı­nı oku­yan­la­rın ora­nı ise yüz­de 7 ol­du.

      *****

      AÇIK SEÇİK KİTAPSIZLIK..

      Ülkelerde kitap okuma istatistiklerinde İsveçte % 75 (Yüz kişide 75 kişi okuyor), Türkiyede % 1kişi (Yüz kişide 1 kişi okuyor). İsveç bunu yeterli bulmuyor, doğan her çocuğa kitap armağan ediliyor. 3 aylıkken çocuğa kitaplar okunmaya başlanıyor, çocuk kendi okuma öğrenince kitaplarını okuyor, her çocuk odasında bir kitaplık var.

      Türkiye'de %1 (yüzde bir) olan orana ne yazık ki öğrenciler de dahil. Bu ülkede cehaletin (karanlığın) tümüyle egemen olmasını isteyenlerin, kendilerine bağımlı insan yaratma çabasında etkili oldukları açık seçik ortada. 

      “Kitapsızlığımız” uluslarası anketlerde de yer alıyor görüldüğü gibi. Okumazsak, araştırmazsak,   kendimizi geliştirmezsek ne olur? Amerika NASA, Uzay’a dönük bilimsel çalışmalarının sonucunu,  Mars gezegeninde “su bulundu” şeklinde dünyaya ilan eder, biz de kalkıp, “herkesin ölü yıkamayı bilmesi” gerektiği üzerine nutuk atarız.  Şair Tevfik Fikret bu durumu çok güzel belirtir “Promete” adlı şiirinde: “..Onlar niçin semada / Niçin ben çukurdayım / Gülsün neden cihan bana /Ben yalnız ağlayım”.

      *****

      IQ’müz de ZAYIF İMİŞ!

      Avrupa'da yapılan bir araştırmaya göre de IQ (Aykü) sıralamasında Türkiye 86 IQ ortalamasıyla Arnavutluk ve Makedonya'yı geçerek sondan üçüncü olmuş...

      *****

      MUTLU DEĞİLİZ!

            143 ülkede yapılan mutluluk araştırmasında Türkiye, Bangladeş ve Sırbistan ile aynı puanı alarak sondan üçüncülüğü paylaştı. Türkiye, geçen yıl  135 ülke arasında 97’nci olmuştu.

            ABD merkezli kamuoyu araştırma şirketi Gallup,  20.03.2015 günü kutlanan “Birleşmiş Milletler Uluslararası Mutluluk Günü” için kapsamlı bir mutluluk araştırması yaptı. 143 ülkenin yer aldığı araştırmada, Türkiye “en mutsuz” üçüncü ülke oldu.

            Anket kapsamında 143 ülkeden yetişkin bireylere “bir gün önce ne kadar güldükleri, bir gün önce ne kadar iyi dinlendikleri, insanlar tarafından saygıyla karşılanıp karşılanmadıkları” ve “bir gün önce ilginç bir bilgi öğrenip öğrenmedikleri” soruldu. 

            En mutsuz ülkeler sıralamasında Sudan sonuncu olurken, geçtiğimiz günlerde 20 kişinin öldürüldüğü terör saldırısı ile sarsılan Tunus, en mutsuz ikinci ülke olarak açıklandı. Türkiye, Bangladeş ve Sırbıstan ise aynı puanı alarak sondan üçüncülüğü paylaştı.

            Araştırmaya göre, dünyadaki en mutsuz kişiler, savaşlar ve iç karışıklarla anılan Kuzey Afrika ve Ortadoğu bölgelerinde yaşıyor. Ortadoğu bölgesindeki ülkelerin dünya standartlarının çok altında kaldığı belirlendi. Türkiye’nin 54 puan aldığı 100 üzerinden puanlama sisteminde, dünya ortalaması 71 puan oldu.

            MUTLU ÜLKELER: Paraguay:89, Kolombiya:84,  Ekvator:84, Guatemala:84, Honduras:82, Panama:82, Venezuella:82, Kosta Rika:81, El Salvador:81, Nikaragua:81

            MUTSUZ ÜLKELER: Sudan:47, Tunus:52, Bangladeş:54, Sırbistan:54, TÜRKİYE: 54, Bosna Hersek:55, Gürcistan:55, Litvanya:55, Nepal:55, Afganistan:55.

            *****

            SORU: Biz niye mutlu değiliz, niye mutlu  olamıyoruz?

            Kafanızı kaldırın ve yüzünüzü Ankara’ya doğru çevirerek bu soruyu yüksek sesle-seslerle güçlü biçimde bir kez daha sorun bakalım.

            Yanıt gelmiyor ise bu soruyu genel seçimlerin yapılacağı 1 Kasım günü bir kez daha sandıkta sorun o zaman!..

            *****

2013’te  DAHA MUTULU İMİŞİZ: Gallup’un 2013 yılında yaptığı mutluluk anketinde Türkiye 135 ülke arasında 97’nci sırada yer almıştı. 2013 yılında listede ilk sıralara Panama, Kosta Rika, Danimarka, Avusturya, Brezilya, El Salvador, Uruguay ve İsveç oturmuştu. En mutsuz ülkeler ise: Suriye, Afganistan,   Haiti, Demokratik Kongo Cumhuriyeti,  Çad ve Madagaskar olmuştu.