İhtiyaç kredisini 1 ay ödemeyenler yapılandırmadan yararlanacakken kredi kartında istenilen anda yapılandırma gerçekleştirilecek. Yapılandırma neticesinde ortaya çıkacak ödeme tutarları da belli oldu...
Vatandaşın ödemekte zorlandığı kredi kartı ve ihtiyaç kredilerine ilişkin düzenleme yapıldı. Resmi Gazete'de yer alan karara göre bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borcunu ödeyemeyenler için 60 aya kadar yüzde 3.11 faiz oranıyla yapılandırma devreye girecek.
Kredi kartlarının dönem borcunun asgari tutarını ödeyemeyenler kredi kartı borç bakiyelerini yapılandırabilecek. Yapılandırılan borcun en az yarısı ödenene kadar kredi kartı limiti artırılmayacak.
İHTİYAÇ KREDİLERİNDE GECİKME VARSA YAPILANDIRMA OLACAK
İhtiyaç kredilerinde anapara ve faiz ödemelerini 30 gün ve daha fazla geciktirenler ilave kredi kullanmadan mevcut kredilerini 60 aya kadar yapılandırabilecek. Yapılandırma için 1 yıl içinde başvurma şartı getirildi.
KREDİ KARTLARINDA ASGARİ ÖDEME TUTARLARI DEĞİŞTİ
Düzenleme yapılmadan önce kredi kartlarında asgari ödeme tutarları limiti 25 bin TL'nin altında olan kredi kartları için dönem borcunun yüzde 20'si, limiti 25 bin TL ve üzerinde olan kredi kartları için dönem borcunun yüzde 40'ı olarak gerçekleşiyordu.
Yeni yapılan düzenlemede kredi kartı limiti 50 bin lira ve altında olanlara yüzde 20 asgari ödeme, 50 bin lira ve üzeri olanlara yüzde 40 ödeme getirildi. Ödeme oranları aynı kaldı limitler yükseltildi.
FAİZ ORANLARI BELİRLENDİ
Referans oranın aynı kalması halinde azami akdi faiz oranları; dönem borcu 25 bin liranın altında olan kredi kartları için yüzde 3,50, 25 bin-150 bin lira olan kredi kartlarında yüzde 4,25 ve 150 bin liranın üzerinde olan kredi kartlarında yüzde 4,75 olacak. Kredi kartları vasıtasıyla nakit çekim/kullanım azami akdi faiz oranı ise yüzde 5 seviyesinde korundu.
TAKİPTEKİ ALACAKLAR ARTIYOR
BDDK'nın açıkladığı verilere göre yılbaşında takipteki alacak toplamda 191 milyar 983 milyon lira seviyesindeydi. Dün açıklanan son verilere göre 260 milyar 521 milyon liraya çıktı. 9 aylık değişim yüzde 36'ya yaklaştı. Son bir yıla baktığımızda geçtiğimiz yılın aynı döneminde 170 milyar 126 milyon olan takipteki alacaklar günümüzde 260 milyar 521 milyon liraya çıktı. Başka bir deyişle 1 yılda ödenmeyen borç yüzde 53 oranında artmış oldu.
Hürriyet