Lösemi, akyuvar hücreleri türleri arasında yer alan lenfositlerin işlev göremeyecek şekilde üretilmesi ve gelişmesi ile ortaya çıkan bir kanser türüdür. Genellikle çocuklar ve 50 yaş üstü yetişkinlerde sıklıkla görülebilen lösemi, çeşitli semptomlarla karakterize edilir. Diş etlerinde kanama, gece terlemeleri, sıklaşan ve ateşe neden olan enfeksiyonlar, kemik ve eklem ağrıları; löseminin sıklıkla görülebilen belirtileri arasında yer alır.
Lösemi, akyuvar hücreleri türleri arasında yer alan lenfositlerin işlev göremeyecek şekilde üretilmesi ve gelişmesi ile ortaya çıkan bir kanser türüdür. Genellikle çocuklar ve 50 yaş üstü yetişkinlerde sıklıkla görülebilen lösemi, çeşitli semptomlarla karakterize edilir. Diş etlerinde kanama, gece terlemeleri, sıklaşan ve ateşe neden olan enfeksiyonlar, kemik ve eklem ağrıları; löseminin sıklıkla görülebilen belirtileri arasında yer alır.
Lösemi Nedir?
Lösemi, beyaz kan hücreleri olarak bilinen akyuvar hücrelerinin bir türü olan lenfositlerin doğru bir şekilde üretilememesi ve bunun sonucunda oluşan hastalık şeklinde tanımlanabilir. Beyaz kan hücreleri anormal şekilde büyür. Lösemi kemik iliğini, sonrasında da vücudun diğer organlarını ele geçirdiğinden kanser, vücudun farklı bölgelerine de yayılır. Hızlı seyirli kan kanseri çoğunlukla hızlı bir şekilde başlar. Ardından 1 ila 2 ay içerisinde klinik bulgu ve belirtiye neden olur.
Lösemi Belirtileri Nelerdir?
Lösemi belirtileri hastalığın teşhisinde önemli bir yere sahiptir. Genel olarak şu tür semptomlar ortaya çıkar:
- Sıklaşan ve ateş yapan enfeksiyonlar
- Gece terlemeleri
- Dalak ve karaciğer başta olmak üzere çeşitli organlarda büyüme
- Kemik ve eklem ağrıları
- İştahsızlık ve kilo kaybı
- Boyun, koltuk altı ve kasık bölgesindeki lenf bezlerinde şişme
- Sıklaşan burun kanamaları
- Anemi ve buna bağlı ortaya çıkan yorgunluk
- Diş etlerinde kanama oluşumu
- Kolayca morarma ve kanama meydana gelmesi
Bahsi geçen semptomlardan herhangi bir tanesinin görülmesi durumunda vakit kaybetmeden uzman doktor kontrolüne gidilmesi gerekir.
Lösemi Neden Olur?
Lösemi, çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir. Bu nedenle aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Down sendromu
- Aşırı sigara ve alkol tüketimi
- Beslenme bozuklukları
- Daha önce alınan kemoterapi ya da radyasyon tedavisi
- Çok fazla radyasyon ya da çeşitli kimyasallara maruz kalmak
- Çürüyen ve bozulan besinlerin tüketilmesi
- Öpücük hastalığı
- Hava kirliliği
- Katkı maddesi içeren gıdaların tüketilmesi
Belirtilen hususların her biri, löseminin sebepleri arasında yer alır.
Lösemi Tanısı Nasıl Konulur?
Lösemi tanısının doğru konulması, tedavinin uygulanabilmesi açısından önemlidir. Özellikle erken teşhis tedavi noktasında önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle lösemi belirtilerinden herhangi birinin görülmesi halinde doktor kontrolüne gidilmesi gerekir. Löseminin teşhisinde kullanılan uygulamalar ve yöntemler ana hatlarıyla şu şekilde sıralanabilir:
- Fiziki muayene
- Kemik iliği biyopsisi
- Tam kan sayımı
- Lomber ponksiyon
- Göğüs röntgeni ya da CT taramaları
Özellikle enfeksiyon ve kanama gibi ciddi semptomların görülmesi durumunda kan ve kemik iliği dokusu örneği alınır. Doku incelemeye gönderilmekte olup diğer teşhis yöntemleri de tercih edilir. İncelemelerin yapılması sonrasında hastalık teşhisi gerçekleştirilir. Doğru teşhis, uygun tedavinin belirlenebilmesi noktasında bir hayli önemlidir.
Lösemi Tedavisi Nasıl Yapılır?
Lösemi tedavisi, tanı sonrasında belirlenen yöntemler üzerinden gerçekleştirilir. Tedavi öncesinde lösemi türünün belirlenmesi son derece önemlidir. Lösemi tedavisinde çoğunlukla kemoterapi tercih edilir. Lösemiye neden olan kanser hücrelerinin ortadan kaldırılması, kemoterapi ile mümkün olabilir. Kemoterapide kullanılacak ilaçların türü ve dozu, lösemi türüne göre değişiklik gösterir.
Kemoterapinin yanı sıra radyasyon tedavisi de kullanılabilir. Yüksek enerjili ışınların kullanılması, lösemi hücrelerinin tahrip edilmesini sağlayabilir. Kemik iliği nakli, gerekli durumlarda tercih edilen tedavi yöntemlerinden bir diğeridir. Hastalıklı kemik iliğinin sağlıklı olanla değiştirilmesi adımlarını içeren kemik iliği nakli öncesinde yüksek dozda kemoterapi ve radyoterapi verilir.
Anadolu Sağlık Merkezi tarafından gerçekleştirilebilen tedavi yöntemleri, hastalığın türüne göre değişiklik gösterir. Bu nedenle ilk olarak löseminin doğru bir şekilde tanısının konulması gerekir. Tanı konulduktan sonra lösemi türü belirlenir ve buna göre tedavi seçenekleri belirlenerek tedavi aşamasına geçilir.