Zonguldak

Madenciye ocak eğitimi için yazılanlar... EKİ İŞÇİ OKUMA KİTABI

Jeoloji Yüksek Mühendisi, Türkiye Taşkömürü Kurumu emeklisi araştırmacı Ali Baltaş gizli kalmış tarihe açıklık getirdi.

Abone Ol

Ali Baltaş’ın işte o yazısı: 
İşçi Okuma Kitabı, Ereğli Kömürleri İşletmelerinde çalışmaya başlayan bir işçinin öncelikli olarak okuma yazma sorununu çözmeye yönelik hazırlanmış bir kitaptır. Kitap, okuma yazma bilmeyen maden işçilerine okumayı ve yazmayı öğretmenin yanı sıra, “İş Teknik Öğütleri, Yurt Bilgisi ve Temel Matematik Becerileri” öğretmeyi de hedeflemiştir. Bu nedenle kitabın içeriğinde okuma ve yazma alıştırmalarının yanı sıra, iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin öğütler, yurt bilgisine ilişkin konular ve basit matematik işlemlerin nasıl yapılacağı anlatılmıştır. 
Kitabın yazarları Ereğli Kömürleri İşletmesi Sosyal Grup Kültür Servisi şefi Osman Şen ve yardımcısı Osman Kalyoncu’dur. Kitabın teknik öğütler kısmına İşletme İstihsal Grup Müdür Vekili Yüksek Mühendis, Baha Bırsan katkı sağlamıştır. Kitabın ismi, ön kapakta İşçi Okuma Kitabı, iç kapakta ise Maden İşçisi Okuma Kitabı olarak adlandırılmıştır. Saman kâğıt üzerine siyah beyaz baskı ile oluşturulan kitapta yer alan bazı resim ve çizimlerin renklendirilmesinde, kırmızının tercih edildiği görülmektedir. Kömür İşletmeleri (EKİ) Kültür Servisi tarafından 1947 yılında yayımlanan ve 104 sayfadan oluşan kitap, Millî Eğitim Bakanlığı Neşriyat Müdürlüğü’nün 08.12.1946 tarih ve 83-3656 sayılı yazıları ile Talim ve Terbiye dairesinden izin aldıktan sonra İstanbul Osmanbey Matbaasında 20.000 adet basılmıştır.


EKİ’nin bu kitabı yayınlayarak çok kısa bir sürede nitelikli maden işçisi yetiştirmeyi amaçladığı anlaşılmaktadır. Bu dönem İkinci Dünya Savaşının henüz bittiği, batımızda ve kuzeyimizde olan komşularımızın da bu savaştan oldukça fazla etkilendiği, buna karşın genç Cumhuriyetimizin kalkınma hamlesini hızla gerçekleştirmek isteği bir dönemdir. EKİ İşçi Okuma Kitabı, içinde bulunduğu dönemin okuma yazma politikasına ışık tutması, içeriği ve hitap ettiği kitle gibi unsurlar göz önüne alındığında, o dönemde çalışan ve okuma yazma bileyen işçilerin bu yetenekleri kazanmasına önemli katkılar sağlamış olmalıdır. Önemli bir işlevi yerine getiren İşçi Okuma Kitabının yayınlandığı döneme göre çok nitelikli ve amacına uygun bir eser olduğunu söylemek mümkündür.