Maymun çiçeği belirtileri arasında en sık görüleni vücutta ortaya çıkan döküntüler oluyor. Maymun çiçeği belirtileri arasında ateş, baş ağrısı, kas ağrısı da yer alıyor. Genellikle Afrika kıtasında görülen bir hastalık olan maymun çiçeği virüsü Türkiye'de ilk kez iki yıl önce görüldü, yakın zamanda herhangi ise bir vaka görülmedi.

Maymun çiçeği, genellikle Afrika kıtasında görülen çiçek hastalığına benzer, hayvanlardan da insanlara bulaşabilen zoonotik bir hastalıktır. Maymun çiçeği virüsü fareler, sincaplar gibi kemirgen hayvanlardan veya enfekte olmuş bireylerden bulaşabiliyor. Maymun çiçeği belirtileri virüsü kaptıktan sonraki 5 ila 21 günde ortaya çıkabiliyor. 

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ BELİRTİLERİ 

Maymun çiçeği virüsü belirtileri arasında en belirgini yüz, eller, ayaklar ve vücudun diğer bölgelerinde görülebilen döküntüler oluyor. 

Maymun çiçeği virüsü belirtileri arasında yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrısı, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme de yer alıyor. 

Özel bir tedavi yöntemi olmayan hastalığın tedavisi antiviral ilaçlarla yapılıyor. 

Vakaların büyük bir kısmı hastalığı hafif geçiriyor ve birkaç hafta içinde sağlığına kavuşuyor. 

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), "maymun çiçeği hastalığı (Monkeypox)" ismini, 2022'de ırkçılık ve ayrımcılık kaygısıyla "mpox" olarak değiştirdi.

MAYMUN ÇİÇEĞİ NEDİR?

Maymun çiçeği, insanları ve hayvanları etkileyen viral bir enfeksiyondur. “Ortopoksvirüs cinsi” olarak sınıflandırılan virüs grubuna aittir. 

Maymun çiçeği, "Monkeypox" olarak da bilinen, Orta ve Batı Afrika'da yaygın olan bir viral hastalıktır. Hastalık, Poxviridae ailesine ait olan Monkeypox virüsünden kaynaklanır. Virüs başlangıçta sadece hayvanlardan insanlara bulaşıyordu ama artık insandan insana da bulaşabiliyor.

MAYMUN ÇİÇEĞİ NASIL BULAŞIYOR

M çiçeği virüsü fareler ve sincaplar gibi kemirgen hayvanlardan veya enfekte olmuş bireylerden bulaşıyor. 

Virüsün neden olduğu vücut döküntülerine dokunmak, bu döküntülerin bulaştığı giysi, çarşaf, havlu ve benzeri eşyaları kullanmak ve vücut sıvılarıyla temas etmek en önemli bulaş nedenleri arasında yer alıyor. 
İlk belirtiler virüsü kaptıktan sonraki 5 ila 21 günde ortaya çıkabiliyor. 

MAYMUN ÇİÇEĞİ TEDAVİSİ VAR MI?

Özel bir tedavi yöntemi olmayan hastalığın tedavisi antiviral ilaçlarla yapılıyor. Vakaların büyük bir kısmı hastalığı hafif geçiriyor ve birkaç hafta içinde sağlığına kavuşuyor.

Kış aylarında artan kalori miktarıyla baş etmenin 6 püf noktası Kış aylarında artan kalori miktarıyla baş etmenin 6 püf noktası

MAYMUN ÇİÇEĞİNİ YÜZDE 96'SI KONGO'DA

DSÖ, M çiçeği hastalığından salgına dair 35'inci durum raporunu yayımladı. Raporda, "Haziran 2024'te DSÖ'ye 26 ülkeden toplam 934 yeni laboratuvar onaylı M çiçeği virüsü vakası ve buna bağlı 4 ölüm bildirildi. Bu da M çiçeğinin dünya genelinde yayılmaya devam ettiğini gösteriyor" ifadeleri kullanıldı.

Haber Merkezi

Kaynak: Bülten