Zonguldak

Mini Travertenler Pamukkale aynı

Jeoloji Mühendisi Ali Baltaş, Liman arkası ikinci tüneldeki mini travertenler ve akma yapıları yazdı:

Abone Ol

İŞTE O YAZI
"Zonguldak’ın kıyıya yakın bölgelerinde kireçtaşlarının yaygın olarak bulunması nedeniyle söz konusu kayaçlarda çok sayıda karstik yapı oluşmuştur. Karstik yer şekilleri, kalker, jips, dolomit ve doğada oluşan kaya tuzu gibi kayaçların suların etkisiyle erimeleri, çözülmeleri ve birikmeleri sonucunda kayaçlar üzerinde oluşan şekillerdir. Karstik şekillerin oluşmasında kayaçların litolojik özellikleri, yükseklik, sıcaklık, nem ve iklim koşulları önemli etkenlerdir. Kireçtaşlarında lapya, obruk, dolin, uvala, polye, traverten, karstik mağara ile mağara içinde oluşan sütün yapıları (sarkıt, dikit) ve benzeri karstik şekilleri oluşur.



Aşağıdaki fotoğraflarda liman arkasında kireçtaşından oluşan falezin içinde kazılan ve denize açılan ikinci tünelin sol kenarında çıkışına yakın bir bölgede kireçtaşlarının yüzeyinde oluşan karstik şekiller görülmektedir. Bu fotoğraflardan ilkinde Pamukkale travertenlerinin mini boyutlardaki benzerleri olan ve karbonatların çökmesiyle basamak şeklinde oluşan karstik yapılar görülmektedir. İkinci fotoğraf ise aynı tünelde ilk resme yakın konumda galeri içindeki çatlak, kırık ve faylardan suların akmasıyla sol yan duvarda oluşan akma yapıları görülmektedir.

İlimizdeki kireçtaşı topoğrafyasının görsel zenginliği oluşturan karstik yapılarımızın farkında olarak, diğer korunması gereken yapılar gibi koruyarak gelecek kuşaklara aktarmamız gerekir."20:41