HALİL İBRAHİM AKPINAR
ÖĞRETMEN VE İDARECİ OLARAK
ANILARIM VE UYGULAMALARIM
(368 s., 30×21, 1kg.)
İbrahim Öğretmen'imle tanışıklığımız ta 1990'lı yıllara dayanır.
Geçenlerde KOCAELİ YAZARLAR BİRLİĞİ deprem bölgesine yardım amaçlı imza günü düzenlemişti. Öğretmenimle o gün birlikte olduk, birbirimize kitaplarımızı imzaladık.
Kitabın 80 sayfası anıları içerir. Diğer sayfalar, sorular ve çözümleriyle, sınavlara (matematik) hazırlık amaçlıdır. İlgimi çeken anılardan birkaçını paylaşmayı uygun gördüm burada.
ANI: 27) Siirt Ortaokulu son sınıfında okumakta olan bir öğrencim, yazılı sınavlarda 3 ya da 4 alırdı. Dönem sonu yazılısında 1 aldı. " Bu öğrencim; hasta mıydı, çok önemli bir sıkıntısı mı vardı, çok üzüldüğü bir durum mu vardı? Keşke durumu bana açıklasaydı, başka bir gün sınav yapardım." şeklinde düşünerek, üzülmüştüm.
Kendisine nedenini sordum. "Akşam misafirlerimiz vardı. Misafir amca, sabahleyin matematik sınavına gireceğimi öğrendi. 'Öğretmenini tanıyorum. Çalışmana gerek yok. Söylerim, sana iyi not verir.' dedi. Ben de, ona inandım çalışmadım. Yazılıda, bildiğim birkaç soruyu da cevaplandırmadım." dedi.
Bu öğrencim, o misafirin yaptığı yanlış yüzünden bütünlemeye kaldı. (S.18)
ANI: 50) Ardahan Kız Meslek Lisesi için alınmış 30 ton kadar odun, sobaya konacak boyda, hızarla kestirildi. Depoya taşıyacak kadar paramız yoktu. Yardımcı hizmetlerde çalışan 2 görevlimiz vardı. Bu 2 kişi, odunları 17 saatte (17.60 = 1020 dakikada), ancak taşıyabilirledi. Okulumuzda 340 öğrenci vardı. Öğrenciler de çalışırlarsa, yaklaşık 6 dakikada taşınırdı. Bunun basit bir orantıyla hesaplandığını öğrencilerime anlattım. Önce kendim, ceketimi açıp, kollarımı sıvayarak, odunları almaya başladım. Bütün öğrencilerim çalışmaya başladı. Gerçekten, 10 dakika içinde bütün odunlar depoya taşındı. Lavabolarda ellerimizi yıkayarak, büyük bir neşe içinde derslerimize devam ettik. (S. 27)
ÖĞRENCİLERE VERİLECEK ÖĞÜT
1. Eğer okuduğunuz kitabı anlayamıyorsanız, suçun ille de sizde olması gerekmez. Belki de, kitabın yazarı, kendisini anlaşılır biçimde anlatamamıştır. Kendinizi, yersiz ve aptal olarak suçlamayın. (S.85)
NOBEL FİZİK ÖDÜLÜ
2018 Nobel Fizik Ödülü'nün, lazer fiziği alanında çığır açan çalışmalarından dolayı; ABD'li Arthur Ashkin, Fransız Grard Mourrou ve Kanadalı (kadın) Donna Strickland'e verilmesine karar verilir. İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi sekreteri, Arthur Ashkin'i telefonla arayarak; ödül kazandıklarını haber verir.
96 yaşında olan Arthur Ashkin, "Şu anda bir makale ile uğraşıyorum. Ödülle ilgili yorum yapamayacağım." şeklinde karşılık verir. (S.365)
Dolu dolu yaşayıp çevresini aydınlatan eğitim emekçisi Halil İbrahim Akpınar Öğretmenimiz alkışlarımızı hak ediyor.
Okuyan ışır. Işıyan aydınlatır.