Zonguldak

Pirola ne kadar tehlikeli? İşte araştırma sonuçları...

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından "izlenmekte olan varyant" olarak sınıflandırılan ve şimdiye kadar 10'dan fazla ülkede görülen BA.2.86 üzerinde yapılan iki çalışmanın sonuçları açıklandı.

Abone Ol

Kovid-19'un yeni varyantı Pirola olarak adlandırılan BA.2.86'nın korkulandan daha az bulaşıcı ve bağışıklık sistemini daha az tahrip edici olabileceği kaydedildi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından "izlenmekte olan varyant" olarak sınıflandırılan ve şimdiye kadar 10'dan fazla ülkede görülen BA.2.86 üzerinde laboratuvar çalışmaları devam ediyor.

Çin ve İsveç'te BA.2.86 üzerinde yapılan iki çalışmanın sonuçları açıklandı. Bunlara göre BA.2.86, Omicron varyantı kadar tehlikeli olmayabilir. Pirola adı verilen varyantta, BA.2 ve XBB.1.5 ile karşılaştırıldığında spike proteininde 30'dan fazla değişiklik tespit edildi. Bu sıçrama iki yıl önce ortaya çıkan Omicron varyantı BA.1 ile neredeyse aynı seviye anlamına geliyor.

Omikron varyantının yayılmasının ardından hastaneye kaldırılma ve ölümler tekrar zirve yapmıştı. Omikron hızla en yaygın Kovid-19 varyantı haline gelerek kendi alt türlerini çıkarmaya başladı.

Temmuz ayında yayılmaya başlayan BA.2.86, yeni bir Omikron korkusu yaratırken bilim insanları virüsü incelemeye aldı. Genom sekanslarının en fazla kaydedildiği ülke olan Danimarka'dan uzmanlar, daha fazla veri için durumu yakından takip ettiklerini belirtiyor.

Bağışıklık sisteminin yeni virüse karşı nasıl savunma yapacağını öğrenmek isteyen bilim insanları, hastalardan izole edilen gerçek virüsün kopyalarını kullanarak veya farklı bir virüse aşılanan protein modelleriyle laboratuvar çalışmalarını sürdürüyor. Çinli araştırmacılar, aşılanmış fareler ile aşılanmış ve yakın zamanda enfekte olan kişilerin kanlarını kullanarak bir dizi deney yaptı. Bu deney serilerinden çıkan ilk sonuçlara göre, BA.2.86, Covid-19'a neden olan virüsün önceki versiyonlarına kıyasla bağışıklık sistemlerine farklı görünüyor ve bağışıklık sisteminin bir kısmından kaçabiliyor.

Pekin Üniversitesi Biyomedikal İnovasyon Merkezi'nden araştırmacı Yunlong Cao, XBB.1.5 ailesinden gelen virüslerle karşılaştırıldığında, aşılama ve yakın zamanda enfeksiyondan kazanılan bağışıklığın BA.2.86 virüsünü nötralize etme yeteneğinde iki kat bir düşüş tespit ettiğini söyledi. İki katlık bir düşüşün çok büyük olmadığını, aşı güncelleme için düşüş miktarının sekiz kat olması gerektiğini kaydeden bilim insanları, BA.2.86'nın XBB.1.5 virüslerinden yaklaşık yüzde 60 daha az bulaşıcı olduğunu belirledi.

Euronews Türkçe'de yer alan habere göre; virüse dair İsveç'te Karolinska Enstitüsü'nde yapılan çalışmada ise, BA.2.86, XBB varyantı ortaya çıkmadan önce 2022'nin sonları ve ağustos ayı olmak üzere iki farklı zamanda insan donörlerden toplanan kanlardaki antikorlarla karşılaştırıldı. Çalışmada eski tarihli örneklerdeki antikorlar BA.2.86'yı etkili bir şekilde önleyemedi. Ancak bir hafta önce donörlerden alınan kan örnekleri virüse karşı daha etkili oldu.

Çalışma sonuçlarını sosyal medya hesabından değerlendiren araştırmacılardan Benjamin Murrell, genel durumun Omicron'un ilk ortaya çıktığı kadar vahim olmadığını vurguladı. Murrell, “BA.2.86'nın şu anda dolaşımda olan varyantlara baskın gelip gelemeyeceği henüz belli değil ve bunun ciddiyeti hakkında henüz herhangi bir veri olduğunu da düşünmüyorum, ancak antikorlarımız bunlara karşı tamamen güçsüz görünmüyor" dedi. Uzmanlar yapılan bu iki çalışmanın modeller üzerinde yürütülmesinden dolayı sınırları bulunduğunu belirtiyor. İsveç'teki çalışmada kullanılan kan örneklerinin ise az olduğu ve farklı ülkelerde değişik aşılar kullanmış kişilerin bağışıklık sistemini yansıtmayabileceğini kaydediyor.