Prof. Dr. Asu Özdağlar...

Abone Ol
1980'li yılların Manisa milletvekili, bakanı, elektronik uzmanı İsmail Özdağlar'ın evladı olan Asu Özdağlar dünyanın en kaliteli 10 üniversitesinden biri olan MIT'in (Massachusetts Institute of Technology) elektronik ve bilgisayar bölüm başkanı olarak görev yapıyor...

Bizden de Edison'lar, Tesla'lar çıkabiliyor...

Yeter ki engel olunmasın. Liyakat, etik, norm, yasa, yönetmelik, ahlak, bilim belirleyici olsun.

Topçu, popçu, manken, köçek haberlerini herkes okur, dinler, izler... Lakin esas ana haber budur. Rol modelidir. Çocuklarımıza ufuk bu türden haberlerle açılır.

Zor diye bir şey yoktur. Az çalışma vardır.

Rahmetli İsmail Özdağlar da vefat etmeden önce otonom araba, uzaktan kumandalı araç yapımı gibi değerli işlerle uğraşan projeci bir insandı. 

Kripto Yahudi, Sabetayist, Pakraduni, Maronit vb. kökenli yeteneksiz asalakların hâkim olduğu ana akım medya çeteleri bu tür gelişmeleri de halka duyurmadı. 

Sakız orucu bozar mı, Malta'da ne yemeli, ABD'den ev nasıl alınır, Hadise ne dedi, horozdan kurban olur mu, yakmayan kefen nerede satılıyor, ceviz mi yesem avakado mu soysam türü şizofrenik mevzuları bilgi diye kakışlıyorlar...

21. yüzyılda en çok kazanç elektrik, elektronik, bilgisayar, mekatronik, robotik, yazılım, ilaç, gıda, tarım sektörlerinde olacaktır. Bu alanlara eğilmediğimiz sürece asla kalkınamayacağız.

Bugün 2 - 10 gramlık bir işlemci (processor, chip, yonga, tümleşik eleman, entegre) 5-5000 Dolar para etmektedir. 

Asgari ücretle yaşayanların bile elinden düşmeyen 2-15 bin TL'lik telefonları alabilmek için 5-10 ton meyve-sebze üretmemiz gerekiyor.

Yazılım, kodlama, robotik, tasarım, proje, elektronik içerikli derslerimiz hala yüzde 1 verim ile yürümektedir. Çünkü 1 milyon öğretmen kitlesinin yüzde 99'u bu konulara uzak durmakta, küçümsemekte, gırgıra almaktadır. Ezberden bir sayfa kod yazabilen 1000 öğretmenimiz bile ne yazık ki yoktur...
Tamamen Türk malı bir tek popüler yazılımımız hala yok. 215 üniversitedeki 150 bin akademisyen ne yapıyor?

Dijital çağ bizi ezip geçecek. Orta Çağ karanlığına itecek.

Hiç zaman kaybetmeden matematik, fen, fizik, kimya, biyoloji, otomotiv, bilişim derslerinin müfredatlarını çöpe atıp Güney Kore, Finlandiya, Almanya, Singapur, İsrail, Rusya ne okutuyorsa almalıyız. 

Dijital çağa direnen eğitimcileri sınav yaparak sistemin dışına almalıyız. 30 yıl boyunca sadece Newton'un yer çekimi yasasını anlatarak bizleri yerinde saydıran kafalarla PISA'da sadece sonuncu oluruz.

Dijital (sayısal) eğitime geçmedikçe spor, magazin, tatil, sakız konuşmaya devam edeceğiz. Zira beyinlere elektronik girmedikçe pencereler hep kilitli kalacaktır.

Bu yazıyı yanlış anlayacak olanlar mutlaka olacaktır. Doğru anlamaları için Steve Jobs, Bill Gates, Michael Dell, Jack Ma, Aziz Sancar, Oktay Sinanoğlu, Bahar Eriş, Özgür Bolat, Acar Baltaş, Üstün Dökmen, Doğan Cüceloğlu, Turgay Polat, Alvin Toffler, Paul Kennedy vb. gibi insanların ne dediğini bilmeleri lazımdır.