UMKE Ekibi Zorlu Şartlarda 81 Yaşındaki Hastaya Ulaştı UMKE Ekibi Zorlu Şartlarda 81 Yaşındaki Hastaya Ulaştı

Zonguldak'ta kurulması planlanan Sahipsiz Hayvanları Koruma Birliği’ne ait tüzük, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yeniden düzenlendi. 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 18. maddesi ve 5355 sayılı Mahalli İdare Birlikleri Kanunu’nun 5. maddesi gereğince, birliğe katılmak isteyen il özel idare ve belediyelerin üyelik kararı alması ve tüzüğün kabul edilmesi gerektiği bildirildi. Bu kapsamda, Zonguldak İl Genel Meclisi üyeleri bilgilendirildi.
İLK ADIM ÇAYCUMA’DA ATILACAK
Meclis toplantısında konuşan İl Genel Meclisi Genel Sekreteri Ahmet Güral Karayılmaz, sahipsiz hayvanlarla ilgili ciddi bir sorunla karşı karşıya olduklarını belirterek şu açıklamalarda bulundu:
“Türkiye genelinde olduğu gibi Zonguldak’ta da sahipsiz hayvanlar konusunda büyük bir sorunla karşı karşıyayız. Bu sorunu çözmek için il genelinde güç birliği yaparak harekete geçme kararı aldık. Birliğin kurulmasıyla ilgili belediyelerimizde perşembe günü toplantılar yapıldı. Belediye başkanlarımızın neredeyse tamamı bu toplantılara katıldı. Belediyelerimizin farklı görüşleri vardı ancak birçok tereddütün giderildiğine inanıyorum. Önümüzdeki dönemde tüm belediyelerin birliğe üye olacağına inanıyorum.”
Karayılmaz, Zonguldak genelinde 40 binin üzerinde sahipsiz hayvan bulunduğunu ve bunların çevreye verdiği zararın her geçen gün arttığını belirtti. Bu sorunu önlemek için ilk adımın Çaycuma’da atıldığını ifade eden Karayılmaz, birliğin kurulmasını beklemeden çalışmalar başlatıldığını ve 3 bin hayvan kapasiteli bir barınağın inşaatına kısa süre içinde başlanacağını duyurdu. Ayrıca, kurulacak barınakların yüzde 40’ının Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hibe destekli olacağını belirtti.
GÜÇLÜ BİRLİK İLE KALICI ÇÖZÜM HEDEFLENİYOR
Belediyeler ve özel idarelerin bütçelerinden binde 5 pay ayırarak birliği güçlü ve sürdürülebilir kılacaklarını vurgulayan Karayılmaz, bu sayede sorunun kökten çözülebileceğini ifade etti.
“13 belediye ve özel idare ile birlikte toplam 14 üye bulunuyor. En kısa zamanda diğer belediyelerin de birliğe katılmasıyla daha güçlü bir yapı oluşturacağımıza inanıyorum. ZONTAB ve ZONÇEB gibi encümeni ve meclisi olan ciddi bir yapı sayesinde Türkiye’de birçok ilden önce harekete geçerek hızlı bir şekilde örgütlenip bu sorunu hep birlikte ortadan kaldıracağımıza inanıyorum.”
Zonguldak’ta sahipsiz hayvanlarla ilgili sorunların çözümü için atılan bu adım, kent genelinde büyük bir memnuniyetle karşılandı.
İl Özel İdaresi başta olmak üzere birliğe; Çaycuma Belediyesi, Devrek Belediyesi, Gökçebey Belediyesi, Nebioğlu Belediyesi, Perşembe Belediyesi, Saltukova Belediyesi, Filyos Belediyesi, Çaydeğirmeni Belediyesi, Karapınar Belediyesi, Bakacakkadı Belediyesi, Ormanlı Belediyesi, Kandilli Belediyesi ve Karaman Belediyesi’nin üye olduğu bildirildi.
Birliğe; Zonguldak Belediyesi, Kdz. Ereğli Belediyesi, Alaplı Belediyesi, Kozlu Belediyesi, Kilimli Belediyesi, Çatalağzı Belediyesi, Gelik Belediyesi, Muslu Belediyesi, Gülüç Belediyesi, Elvanpazarcık Belediyesi, Gümeli Belediyesi ile Beycuma Belediyesi’nin üye olmadığı edinilen bilgiler arasında yer aldı.

Muhabir: Gülseher CİNAL