İşte o yazı:
Milattan sonra 451 yılında Paris Roma Generali Syagrius’un idaresi altındadır. Hun Türklerinin lideri Attila ise ordularının başında Tuna boylarından kopup, Rhin nehrini aşarak batı Avrupa fethine devam etmektedir. Yolunun üstündeki Metz, Reims şehirlerini fethettikten sonra Paris’e doğru ilerler. Paris’e çok yaklaşmasına rağmen şehre dokunmadan Orléan şehrine doğru yoluna devam eder.
O günlerde, Paris’te ise büyük bir panik havası egemendir.
Parisliler, Hun Türkleri’nin geçtikleri her yeri kasıp kavurduklarını duymuş, son çare olarak kenti bırakıp gitmeyi düşünmektedirler.
İşte o sırada Genéviéve adlı genç bir rahibe ortaya çıkar. Kimsenin korkmaması gerektiğini, çünkü Hazreti İsa’nın Hun Türkleri’nin Paris’e dokunmalarına izin vermeyeceğini, kenti kurtaracağını söyleyerek Hun Türk Hakanı Attila’yı çekilip gitmeye ikna edeceğini anlatır.
Karanlık çöktüğünde gizlice Hun Ordusu’nun yerleştiği bölgeye giden rahibe Genéviéve askerlere Attila’yı görmek istediğini söyler.
Askerler, “Genç ve güzel bir kadının” görüşmek istediğini bildirince Hun Türk Hakanı, rahibeyi kabul eder.
Sabahın ilk ışıklarına kadar çadırda kalan Genéviéve kente döndüğünde Parisliler’e Hunlar’ın gideceğini ilan eder.
Gerçekten de Attila’nın orduları sessizce çekilip giderler.
O günden itibaren bu rahibe, “Saint” Genéviéve yani “Azize” Genéviéve olarak anılır ve Paris’in kurtarıcısı olarak bilinir.
Bu nedenle sadece Fransızların yaşadığı dönemde Zonguldak’ta ve günümüzde Paris’te değil Fransa’nın birçok kentinde; sokak, meydan ve caddelere hafızlarında kurtarıcı ve koruyucu olarak yer alan rahibe Genéviéve’in adı verilmiştir.
SAİNT GENEVİEVE KİMDİR?
Jeoloji Yüksek Mühendisi Ali Baltaş, Zonguldak'ta ki Fransız Kız Okulunun adının nereden geldiğini kaleme aldı.
Bunlar da ilginizi çekebilir