Ankara’nın en popüler yerel marketinde 29,90 TL’ye satılan sarımsak Bolu’nun pazarlarında ve marketlerinde neden 40-60 TL fiyata satılıyor?
Sadece sarımsak değil, elma, armut, mandalina, portakal, soğan, patates, biber, domates, salatalık, maydanoz, kabak, şalgam, balık gibi ürünler de Ankara’dan yüzde 30-100 oranında daha yüksek fiyattan satılıyor.
Bu ilde Vali, Belediye Başkanı, Belediye Meclisi, Vergi Dairesi, Ticaret Odası, Pazarcılar Odası var diye biliyorum. Bu birimlerin yöneticileri halkın alenen soyulmasına neden sessiz kalıyorlar?
Bolu'ya 10-20 katlı bina yapılmamalı
1999 yılında Bolu’da çok tahribat yapan depremler oldu. Aradan 23 yıl geçti… Yıkılan, ağır hasar gören binaların yapım sürecinde rolü olan mühendis, müteahhit, belediye üçgeninden kimsenin ceza aldığını görmedik.
Bolu Ovasının çok katlı yapılaşmaya uygun olmadığını bütün jeoloji (yer bilimi) uzmanları söylüyor. Ancak, bu ili yönetenler hala yumuşak zeminli topraklara ev yapılmasına, kat sayısının 10-20’ye yükseltilmesine izin verebiliyorlar.
Sağlık, İhsaniye, Gölyüzü, Çıkınlar, Köroğlu, Berk, Okçular, Seyit, Paşaköy, Semerkant, Akpınar vb. gibi mahallerin zemini yumuşak, nemli, cıvık toprak ihtiva etmektedir. Özellikle Okçular Mahallesinin bulunduğu bölgede altın değerindeki tarlaların imara açılması ihanet derecesinde kötülüktür.
Bolu Belediyesinin meclisinde görev alan kişilerin yüzde 90’ının inşaat yapım teknikleri, toprağın özellikleri hakkında zerre eğitimi yoktur. Ancak bu kişiler binaların kat sayısının artırılması yönünde oy kullanabiliyor.
Değerli Bir Kitap
Çevremdeki insanların yüzde 1’i bile kendini geliştirmek için kitap, gazete, dergi okumuyor. Sadece televizyon izleyip uyuyan bir kitle ile akıp gidiyoruz.
Prof. Dr. İlber Ortaylı tarafından yazılan “İnsan Geleceğini Nasıl Kurar? Kendini İnşa Etmenin Yolları” adlı kitabı herkes tarafından okuması gerektiğini düşünüyorum. Parayla satın alamayanlar İl Kütüphanesinden de ödünç alabilirler.
Milletvekili olmanın maliyeti
Milletvekili aday adayı olmak isteyen kişilerden 3-30 bin TL isteyen partileri(?) akıl dışı buluyorum. Bu bence demokrasiye aykırıdır. "Parası olmayan Meclise giremez" demek hukukun neresinde yazılı?
Seçim için vekil adayı olmaya layık görülenler bir kurul (ekip) tarafından tespit edilecekmiş. Bu seçimden sonra partilere en çok bağışı yapanlar listelerde üst sıralarda yer bulacak. Arkası olmayanlar ise listelerin altına yazılacak.
Vekil olan kişi Meclis'te 2 yıl el kaldırdıktan sonra, çok yorulduğu için emeklilik(?) hakkı elde edecek. Bu, ülkenin gariban halkının kaynaklarının yutulmasından başka bir şey değildir. Sadece 2 yıl Meclise giden bir kişi halkın ödediği vergilerden etik dışı biçimde yıllarca yüksek maaş alamamalıdır...
Son 40 yılda, 2 yıl çalışıp emekli olan vekillere ödenen milyarlarca lira ile en az 100 fabrika, 100 okul, 100 hastane, 100 huzurevi, 100 üniversite açılabilirdi… Bu ülkeye yazık ediliyor. Vekil maaşı en çok 4 asgari ücret olmalıdır. Beğenmeyen kendine başka iş bulabilir…
Ali Özdemir
Eğitimci-Yazar
0505 220 83 85
@aliozdemir_net