En tutkulu alışkanlığım okumadır. Gazete, dergi, kitap günün saatlerine göre ayarlıdır benim dünyamda; kahvaltı, yemek, çay, kahve gibi.

     Gelişigüzel olmaz, bu işler, besin ayarı gibi seçim, çaba, para ister. Günün, beynin, yüreğin, midenin istekleri öncelenir. Bilgi, bilinç, tat alışlar etkiler okumaları.

     Önce gazeteler, dergiler taranır, yazılı, görsel... Sonra kitap dünyası bilgilerine bakılır. Eski-yeni seçimler, okuma ve zaman önceliklerine göre sıralanır.

     Zülfü Livaneli'nin KAPLANIN SIRTINDA
"İstibdat ve Hürriyet" adlı kitabı son günlerde okuduklarımdan biri. Kitabın içeriği yeni değildi benim için. İkinci Abdülhamit, çocukluğumdan beri, dağarcığımda dolaşan değişik bir yönetici  kişilikti. Onunla ilgili çok kaynak taramıştım. Özellikle baskı yönetimi öne çıkıyordu nedeni ne olursa olsun. 

     Yazar, kurguyla veriyor tarihi, insan gerçeğini. Düş dünyam, bilincimden özgür davranamadı okurken. Hep bir düşünce peşinde çırpındı beynim:
     "İnsan dünyayı da yönetse, her şeye de sahip olsa yalnızlığın kucağındadır sonunda. O nedenle bilinçli davranmalı; değerlerden, hak hukuktan ayrılmamalı."

     Her perşembe, Cumhuriyet Kitap Eki,  besler bizi. Birkaç hafta önce, İlhan İlhan Kitapevi, bir okuma listesi sundu, indirimli. O listeden dokuz kitap seçtim.*
   
     Seçtiğim kitapların ederinin %50'sine 25 lira posta gideri ekledim. Toplam tutarı (148,00 TL) ... Bankası iban numarasıyla havale ettim. Kitaplar hemen geldi.

     O kitapların çoğunu okumuştum daha önce. Ekonomik çalkantıların yaşandığı günümüzde bu kitapların içeriğinde dolaşmayı gereksindim. Günümüzde yaşanılan ile önerilenleri karşılaştırmak istedi bilincim, sıcak sıcak. 

      Üstelik çok para çıkmadı cebimden. (Kitaba o kadar para ödeyemez duruma düşürülen kardeşlerimden özür dilerim.)

     Cümlelerin, sözcüklerin altlarını çize çize okuyorum. Şu anda yedinci kitaptayım. Toplu okuma bitince, altlarını çizdiğim önemli cümleleri, bir yazımda, paylaşırım sizinle.

     Bazen kitap ederlerini öne sürerek, bazen de kitap okuma dönemi bitti diye, okumayı bırakanlar var. "Sen okudun da ne oldu?" diyenleri bile duyarız çevremizde.

     Oyuna gelmeyelim, okuyalım! Kitap okunmayınca neler olduğunu görüyoruz işte!
     
  *
  1. Marx, Yabancılaşma
  2. Engels, Ütopik Sosyalizm ve Bilimsel Sosyalizm
  3. Marx-Engels, Komünist Manifesto ve Komünizmin İlkeleri
  4. Marx-Engels-Lenin, Kadın ve Aile
  5. V. İ. Lenin, Ulusların Kaderlerini Tayin Hakkı
  6. Muzaffer İlhan Erdost, Üç Şair/Nazım Hikmet *Cemal Süreyya *Ahmet Arif 
  7. Muzaffer İlhan Erdost, Bilim ile Yazın Arasında
  8. Muzaffer İlhan Erdost,  Şiirin U Dönüşü
  9. Muzaffer İlhan Erdost, İkinci Yeni