Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de robotik kodlama alanındaki çalışmalar hızla artmıştır. Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından Siber Vatan Programına dahil edilecek yeteneklerin keşfedilmesi ve erken yaşta yazılım temelli proje geliştirme kültürünün oluşturulması amacıyla Bölgemizde (Zonguldak, Karabük, Bartın) lise ve üniversite öğrencilerinin yazılım dili becerileri geliştirilerek ülkemizin bu alandaki çalışmalarına ve beşeri sermayenin gelişimine katkı sunulması amacıyla Siber Vatan 0’dan 1’e Yazılım Programı geliştirilmiştir.
Siber Vatan 0’dan 1’e Yazılım Programı kapsamında Ajansımız, Bartın İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Karabük İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Zonguldak İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasında işbirliği protokolü imzalanmıştır.
2023 yılında pilot uygulama olarak sadece Zonguldak’ta düzenlenen eğitime 45 lise öğrencisi katılım sağlamıştır. Siber Vatan 0’dan 1’e Yazılım Programı 2024 yılında ise Karabük, Bartın ve Zonguldak İl Milli Eğitim Müdürlükleri ile işbirliğinde ise 3 ilde toplam 129 lise öğrencisi ile başlamış 76 öğrenci 15 hafta, 120 saat süren tüm eğitimleri tamamlamıştır.
Teknik eğitim alan öğrencilerin edindikleri bilgileri bir ürün ve/veya hizmet şeklinde yeni teknoloji üretimi konularında kullanmalarının teşvik edilmesi amacıyla, öğrencilerin takımlar halinde katılımıyla 10 Haziran 2024 tarihinde Karabük'te Siber Vatan 0’dan 1’e Hackathon Yarışması gerçekleştirilmiştir. Hackathon Yarışmasına 3 ilden toplam 10 takım ile 41 öğrenci katılmıştır.
Siber Vatan 0’dan 1’e Hackathon Yarışmasının kapanış ve ödül töreninde konuşma yapan Ajans Genel Sekreteri Dr. Lutfi Altunsu, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı olarak 2014 yılından bu yana siber güvenlik alanında nitelikli insan kaynağını yetiştirmeye çalıştıklarını ve önemli ulusal ve uluslararası yarışma ve tatbikatlarda başarılar elde eden gençler yetiştirdiklerini belirtmiştir. Sayın Dr. Lutfi Altunsu Siber güvenlik alanındaki bu çalışmaların Türkiye’nin diğer bölgelerindeki kalkınma ajanslarımız eliyle tüm ülkemize yayıldığını, programın 2024 döneminin 18 il, 1 ilçe ve 22 farklı üniversitede devam ettiğini söyledi. Siber Vatan öğrencilerinin sadece iş gücü olarak sektöre katkılar sunmadığını aynı zamanda kendi ürün ve hizmetlerini de geliştirerek girişim gerçekleştirdiklerini belirtti. Siber Vatan 0’dan 1’e Yazılım Programında eğitimini başarı ile bitiren gençlerimiz İnşallah bundan sonraki dönemlerde özellikle üniversitelerimizdeki siber güvenlik eğitimlerimize katılarak kendilerini geliştirecekler ve yerli ürün ve hizmetle ortaya çıkaracaktır dedi.
Kapanış ve ödül törenine teşrif eden Karabük Valisi Sayın Mustafa Tutulmaz törende yarışmaya katılan tüm öğrencileri tebrik ederek Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı, Karabük, Zonguldak ve Bartın İl Milli Eğitim Müdürlüğüne, program eğitmenlerine ve jüri üyelerine teşekkür etti.
Siber Vatan 0’dan 1’e Hackathon Yarışmasında Projeler Yarıştı
Teknolojinin her geçen gün gelişmesiyle bilgi ve iletişim sistemlerinin kullanımı hızla yaygınlaşmış ve hayatımızın hemen her alanında bu sistemler önemli bir rol oynamaya başlamıştır. Bilişim alanının temel dinamiklerinden olan yazılım alanında da sürekli iş potansiyeli artmakta ve bu durum da yazılım uzmanına olan ihtiyacı ortaya çıkarmaktadır.
Bunlar da ilginizi çekebilir