Sağlık

Sıcak havalarda gıda zehirlenmesine dikkat

Yaz sıcaklarında sıkça görülen gıda zehirlenmeleri özellikle risk grubundaki hastalarda ağır sonuçlara neden oluyor. Bu nedenle gıda zehirlenmelerine karşı özellikle şu günlerde daha dikkatli davranmak gerekiyor.

Abone Ol

Sıcak havalarda sağlığı korumak için dikkat edilmesi gereken pek çok detay var. Beslenme, ihmale gelmeyen en önemli detaylar arasında. Yaz sıcaklarında bol sıvı ve nispeten daha az yağlı yiyecekler tüketmek sağlığı korumak adına yapılacakların başında geliyor. Ancak iş bununla bitmiyor. Özellikle sıcak havalarda dikkat edilmesi gereken bir konu var ki, herkesi yakından ilgilendiriyor. Söz konusu sorun, yaz sıcaklarıyla birlikte artışa geçen gıda zehirlenmeleri…

“Sıcak havalarla birlikte, bu organizmaların daha rahat canlı kalabilmesi için uygun ortam oluşuyor. Çoğu bakteri 5 ila 65 derece aralığında canlılığını sürdürüyor. Buzdolabında 5 derecenin altında birçoğu üreyemiyor. Gıdalar eğer yeterli soğuklukta korunamazsa, hızlı tüketilmeyen gıdaların daha çabuk bozulması ve bunların tüketilmesiyle sıcak havalarda gıda zehirlenmesi daha sık görülüyor. Özetle uygun saklama ve servis koşullarının sağlanamaması ve açıkta satılan yiyeceklerin tüketimi sonucu sıcak havalarda gıda zehirlenmesi daha fazla oluyor.”

Gıda zehirlenmesi herkeste farklı seyrediyor. Belirtilerin altta yatan mikroorganizma veya sebebe bağlı olarak değişiklik gösterdiğinin altını çizen Doç. Dr. Demirtaş, “Hastaların birçoğunda ilk olarak bulantı, kusma, ishal ve kramp şeklinde karın ağrısı şikayetleriyle ortaya çıkıyor” diyor.
Çoğu zaman hafif seyirli olan bu şikayetler tedavi verilmeden birkaç gün içinde tamamen geriliyor. Bazen aşırı kusma, yoğun ishale bağlı ciddi sıvı kaybı veya etkene göre kanlı ishal şikayetleri de olabiliyor. Bu gibi durumlarda ise tedavi planlanması için sağlık kuruluşlarına başvurulması gerekiyor.