Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan toplantıda  Devrek Belediye Başkanı Çetin Bozkurt bir konuşma yaptı. Konuşmasında, 5 yıllık süreci birlikte geçirdiklerini belirten Başkan Çetin Bozkurt, “Bu sizlerle son toplantımız. Birlikte, Devrek’imiz, halkımız için güzel işler yaptık. Zaman zaman sert konuştuk zaman zaman sevgi ve hoşgörü içinde hareket ettik. Sizleri kırdıysam, üzdüysem hakkınızı helal edin. Belediyede çalıştığım o kadar yıl içinde yüzlerce toplantılara katıldım, ama  en uyumlu meclis bu dönemki meclisti. Ama yine kurulduğundan beri en zorlu mecliste bu dönem oldu. Çünkü yaşanan pandemi süreci, ülkemizdeki orman yangınları, sel, deprem felaketleri karşısında elbette kayıtsız kalmadık. Elimizden gelen çabayı gösterdik. Hepinize halkımıza verdiğiniz hizmetlerden dolaıy teşekkür ediyorum” dedi.
     AKP Belediye Meclis Üyesi Recep İnam da Başkan Bozkurt’a Karşıyaka Mahallesinde yaşanan sel felaketinde gösterdiği çaba nedeniyle teşekkür etti. İnam şunları söyledi:
     “Herkesin bildiği gibi Karşıyaka Mahallemizde büyük bir sel felaketi yaşadık. Başkanımız Çetin beye Karşıyaka mahallesindeki selin izlerinin silinmesi yönünde yaptığı çalışmalar ve oraya gösterdiği ilgi nedeniyle çok teşekkür ediyorum. Ben bir AK Parti’liyim ama sunu da söylemeliyim, sizin kadar Karşıyaka Mahallesine hizmet veren olmadı. Teşekkür ediyorum sayın başkan”
    Daha sonra gündemdeki maddelere geçildi.
    Plan ve Bütçe Komisyonundan gelen raporlar görüşüldü ve oybirliğiyle kabul edildi. Terminal çıkışında şehirlerarası otobüslerin giriş-çıkışından alınan ücretlerde indirim yapıldı.
    Yeni Mahalle Kırıklar mevkiinde ilave imar planı yapılması görüşüldü ve oy birliğiyle kabul edildi. Karşıyaka Mahallesi 505 Nolu Sokak’ın adının Ocakçıoğlu sokak olarak değiştirilmesi oybirliğiyle kabul edildi.
    Gündemde yer alan Devrek Belediyesinin kuruluş tarihinin güncellenmesi konusu görüşüldü. Konuyla ilgili olarak İbrahim Tığ meclis üyelerine bilgi verdi. Tığ şunları söyledi:
     “6 Ocak 1887 tarihinde Devrek nahiyesinin kazaya çevrilmesi işlemleri başlatıldı. 11 Haziran 1887 tarihinde Devrek nahiyesine, Çarşamba nahiyesinin katılmasıyla Hamidiye ismiyle yeni bir kaza teşkil edildi. (1910 yılında Devrek adının yeniden kullanılmasına, 1911 tarihinde de Çarşamba nahiyesinin adı Çaycuma’ya dönüştürüldü.)
      20 Temmuz 1887 tarihinde merkezi Devrek olmak üzere Çarşamba nahiyesinin birleştirilmesiyle Devrek’in kaza olması Sultan Abdülhamit tarafından onaylandı. Devrek’in kaza olmasıyla birlikte Şile Kaymakamı İsmail Hakkı bey Devrek kazasında kaymakamlık ve belediye teşkilatlarının kurulması için buraya atandı. (1997-1889) daha sonra 1889 tarihinde ilk belediye başkanı olarak Hacı Ahmed Ağa görev yaptı. Azaları ise; Hacı Abdullah Ağa, Haci İbrahim Ağa,  Hacı Tahir Aga, Kadir Ağa, Hacı Ahmed Ağa ve Nusret Ağa.
      Katip: Mehmet Efendi, Çavuş: Mustafa Efendi, Zabıta Hasan Bey, Tapu Katibi: Mehmet Efendi ve Reji Memuru olarak da Halil Hilmi Efendi görev yapmıştır”
      Yapılan araştırmalar sonucunda Devrek’in ve belediyenin kuruluş tarihinin 1892 değil, 28 Temmiz 1887 tarihi olduğu ortaya konulmuştur. Karar oybirliğiyle kabul edildi.
       Başkan Çetin Bozkurt, meclis üyelerine teşekkür ederek toplantıyı sonlandırdı.

Engelli numarası yapan dilenci polisten kaçamadı Engelli numarası yapan dilenci polisten kaçamadı

HABER MERKEZİ

Editör: Bilge ÖZKUL