https://www.halkinsesi.com.tr/tarihi-degirmeni-yiktilar1
İŞTE O CEVAP:
2018 yılında hazırlanan ve ödenek yetersizliğinden hayata geçirilemeyen “Çayırköy Mağarası, Değirmen ve Çevresi Tasarımı” adı altında hazırlanan Projede; Tarihi Kemer Köprünün hemen ardından gelen değirmenin, tarihi değerler korunmak suretiyle bir “referans” noktası ve değirmenler tarihinin anlatılacağı bir ziyaretçi merkezi olarak tasarlanması planlanmıştır.
KEMER KÖPRÜDE YAPILACAK
Zonguldak Kömür Jeoparkı Jeositlerinden bir olan Çaycuma İlçesi Çayır Köyünde bulunan Çayır Mağarası ve Tarihi Kemer Köprünün bulunduğu alanda, saha çalışmaları kapsamında bitki örtüsü temizliği, patika yolun iyileştirilmesi, bilgilendirme pano çalışmaları kapsamında, metruk halde bulunan ve tarihi dokuya zarar veren, değirmen yapısının üzerine sonradan kaçak olarak yapılan bina yerinden kaldırılmıştır. Ancak; haberinde paylaşılan bina içerisinde geçmiş zamanlarda çekilen resimlerde görülen değirmen yapısına ait unsurların da zamanla tahrip edildiği, metruk bina içerisinde değirmene ait unsurlarında yerinde olmadığı anlaşılmıştır. Zonguldak Kömür Jeoparkı Jeositlerinden olan Çayır Mağarası ve çevresinde bulunan alan ile ilgili düzenleme çalışmaları devam etmekte olup, Değirmen yapısı ile ilgili proje çalışması yapılacaktır.
ORJİNALİNE UYGUN YAPILACAK
Ruhsatsız ve içerisinde tarihi doku ile ilgili unsur kalmayan değirmeni işleten vatandaş ve köylü ile görüşülmüş, yapılacak çalışmada tekrar yapı içerisindeki unsurların yerleştirilmesi ve yapımına katkı sunacaklarını ifade etmişlerdir. Hatta, patika yol ayrılması için 2018 yılında köylüler kendi arazilerinden geçiş izni vererek bunu kadastroya işletmişlerdir. (Cevdet AKGÜN)