Zonguldak

Tenekede tavuk

Zonguldak'a has bir yemektir tenekede tavuk.

Abone Ol

Zonguldak'a has bir yemek olan tenekede tavuk, Osmanlı'da tenekelerin kullanılması yaygınlaşmaya başladığı zamanlarda ortaya çıkan bir pişirme yöntemidir. 
Eskiden ahşap evlerde ocak vardı. Bu ocaklarda en pratik yöntem ile üstü kararmasın diye teneke kapatılarak,  fırın elde edilip içerideki ısı ile tavuk ideal bir kıvamda pişirilirdi. Yağ kullanmadan doğal bir şekilde pişirilen tavuk, bahçede yetiştirilen köy tavuğudur. Bu yöntemin püf noktası, zamanında tenekeyi kaldırmak ile alakalı. İyi bir ateşte 45 dakikada pişiriliyor.
Özellikle Gökçebey'de bu işlem 100 yıldır kullanılıyor. Bu yemeğe 'Gökçebey Kebabı' da diyebiliriz.
Gökçebey ilçesi Tavuk yetiştiriciliğinde de önde. Bugün Türkiye'de ,( Zonguldak Valiliğine Göre) her yüz tavuktan 15'i Gökçebey'de yetiştiriliyor.