Çaycuma

Tescilli Manda yoğurdu üreticisi Aynur Abla’dan Tarihçi Hayati Yılmaz’a cevap:

“BİZİM KALİTE FARKIMIZ VAR’

Abone Ol

Hayati Yılmaz ile Zonguldak Tarih’in Manda Yoğurdunu Bartın ve Samsun’a kaptırıldığı şeklindeki yazısına tescilli Çaycuma manda yoğurdu üreticisi Aynur Abla’dan cevap geldi. 
İŞTE O CEVAP
“Zonguldak ve Çaycuma Tarih boyunca hiç bir zaman Mandacılıkta Türkiye’de ön sıralarda yer almadı. Araştırmacı Hayati Yılmazın kaleme aldığı gibi i Zonguldak’ın Bartın ve Samsuna Mandacılığı kaptırması mümkün değildir. Zaten o iller Her zaman Zonguldak’ın sayı olarak hep önünde olmuşlardır. Zonguldak ve Çaycuma Manda yoğurdunun Ünü ve Meşhur olmasının sebebi kalitesi, tadı, kokusu ve aromasından kaynaklanmaktadır.
Bununla ilgilide Prof. Dr. Rektör Hayri Çoşkun başkanlığında Bolu İzzet Baysal Üniversitesinin yaptığı saha araştırmalarında toplanan materyallerle yapılan laboratuvar analizleriyle de belgelidir ve kamuoyuyla paylaşılmıştır.16 üreticimizden aldığımız yoğurtlar ile diğer illerden alınan yoğurtların tahlillerinde Laboratuvarda da belgelenmiştir İsteyenlere de verebiliriz.
Ayrıca Mandacılığın Zonguldak’ta geliştirilmesi için uzun uğraşlar sonucu Zonguldak Manda Birliğini kurarak çalışmalarda Kurucu Başkan Şenol Çakar Tarafından yapılmaya algı oluşturulması çalışmaları yapılmıştır. Çaycuma’ya Namık Kemal Üniversitesinden Prof. Dr. İhsan Soysal getirilerek Çaycuma Kaymakamlık Salonunda Mandacılık ve Manda Yoğurdu ile eğitimler verilmiştir.
Çaycuma İlçe tarımda bu konuyla Ankara Üniversitesinden Veteriner doktor getirerek TSO Toplantı salonunda eğitimlerde bulunmuştur. Yine Zonguldak Tarım İl Müdürlüğü ve Özel İdare Tarafından 500 Adet Manda dağıtımı yapılmış Mandacılıkta ileri adımlar atılmaya çalışılmıştır. 
Yine Şahsımda Aynur Abla Çaycuma Manda Yoğurdu olarak Yoğurdumuzu Türkiye’de Patenti alan tek kişi olarak büyük emek ve çaba verdim.  Yine Çaycuma Ticaret ve Sanayi Odası da Türkiye’de Manda Yoğurdunun ilk Coğrafi işaretinin alınmasını sağlamışlardır. Türkiye’nin Her yerinde Toplantı Çalıştay Fuar gibi etkinliklere katılarak Çaycuma Manda Yoğurdunun Tanıtımı ve algısını Yıllarca yaparak Yoğurdumuzu bu günlere taşımanın mutluluğunu yaşıyoruz.
Yapılan algı ve Çalışmalarla Üreticilerimizle, Çiftçimizle Türkiye’nin Her yerindeyiz hatta Ukrayna, Kıbrıs, Almanya, Fransa, Belçika gibi ticari olmasa da Yoğurdumuz gönderilmekte ve Dünya Markası olma yolunda hızla ilerlemekteyiz.
Yine kadınlarımız Üreticilerle kurmuş olduğum Cumalı Kadınlar Kooperatifi başkanı olarak Kurmaya çalıştığımız Manda Yoğurdu Peyniri Sucuğu kavurması kaymağı Üretim Tesisi Çalışmalarında devan etmektedir. Zonguldak’la ilgili çalışmalarını beğeniyle takip ettiğimiz Sayın Hayati Yılmaz da talep ettiği takdirde kendilerine de çalışmalar hakkında bilgi vermeye hazırız. Yerel ve Ulusal Çalışmaların haricinde de Unesco yolunda Çalışmalarımız olduğunu Zonguldak’ımızda müjdelemek isteriz.”