Zonguldak

Tirit nasıl yapılır ?

Zonguldak’ta Kurban Bayram’ının geleneksel yemeği haline getirilen Tirit yemeği.

Abone Ol

Zonguldak’ta Kurban Bayram’ının geleneksel yemeği haline getirilen Tirit yemeği, yufkanın dilediğiniz et çeşidi ile harika uyumunu tadacağınız muhteşem bir yemek. Hem göze hem mideye hitap eden bu yemek şehre yolu düşenlerin mutlaka tatması gereken bir lezzet.

Tirit Malzemeleri

  •  3 adet lavaş pide (İnce ve yassı olandan)
  • 2 orta boy soğan (Piyaz doğranmış)
  • 2 diş sarımsak (Havanda ezilmiş)
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı biber salası
  • Tuz
  • Kırmızı pul biber
  • 2 su bardağı et suyu
  • 500 g dana eti
  • Karabiber

Tirit Yapılışı

  • Dana etini iyice ısıtılmış tencereye aktarın. 2 bardak sıcak suyu ekleyin.
  • Eti bu suyun içinde, orta ateşte suyunu çekene kadar haşlamaya bırakın. Suyunu çekince tereyağını, tuzu ve karabiberi ilave edin.
  • Birkaç dakika kavurup ocaktan alın. Et soğuyunca ince ince didikleyin. Sıvı yağı ısıtıp soğanı ve sarımsakları kavurun.
  • Tuzu, salçayı ve baharatını ekleyin. 5 dakika daha kavurun.
  • Yufkaları 200 dereceye ayarlı fırında, kıtırlaşana kadar kızartın. Daha sonra iri parçalar halinde doğrayıp servis tabağına yerleştirin.
  • Et suyunu ısıtın ve ekmeklerin üzerine gezdirerek dökün. Ardından soğanlı salçayı yayın. En son didiklenmiş eti de serpip hemen servis yapın.