Samsun ve Sinop İlleri Su Ürünleri Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Osman Parlak ile yapılan röportaj şöyle:
Samsun ve Sinop İlleri Su Ürünleri Yetiştiricileri Birliği (SSYÜB) Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Osman Parlak ile yaptığımız röportajda, Türk su ürünleri sektörüne dair önemli konular ele alındı.
TÜRK SOMONU ÜRETİM HEDEFLERİ
Sayın Parlak, Türk somonu üretiminde 2030 yılında sektörün 200 bin ton üretim, 1 milyar dolar ihracat, 10 bin kişilik istihdam ve 50 kadar su ürünleri işleme tesisi ile BİR DÜNYA MARKASI OLUŞTURMAK olduğunu bildirdi. Özellikle kapalı devre sistemlerin (re-circulated aquaculture) ülkemizde gelecekte yaygınlık kazanacağını belirtti.
Osman Parlak, özellikle Omega-3 yağ asitleri açından zengin olan balığın, kalp-damar sağlığını koruduğunu ve beyin gelişini desteklediğini belirtti. Sağlıklı bir yaşam için haftada en az bir kez balık tüketilmesi gerekliliğini altını çizdi.
ÇEVRESEL RİSKLERE KARŞI ORTAK TEDBİRLER
Sayın Parlak, madenlerin işlenmesi sürecinde yapılan çevre etki değerlendirme çalışmalarının su ürünleri yetiştiricileri ile paylaşılması gerektiğine dikkat çekti. Bu sayede oluşabilecek çevresel risklere karşı birlikte önlemler alınmasının önemine değindi.
SU ÜRÜNLERİNİN ALTERNATİF TEDAVİLERDE KULLANIMI
Su ürünlerinin sağlıklı beslenmenin ötesinde alternatif tedavi yöntemlerinde de değerlendirilebileceğini ifade eden Parlak, bu alandaki bilimsel araştırmaların ve projelerin desteklenmesi gerektiğini belirtti. Sayın Osman Parlak ile gerçekleştirdiğimiz bu olumlu görüşme, Türk su ürünleri sektörünün geleceğine dair önemli fikirler ve öneriler içermektedir.
Türk somonu dünya markası olacak
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (ZBEU) Sakine Şevki Yurtbay Gıda Uygulama ve Araştırma Merkezi (GIDAMER) Müdür yardımcısı Öğr. Gör. Dr. Utku Duran, Samsun Bafra’lı iş insanı ve Samsun Sinop illeri Su Ürünleri Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Osman Parlak ile Türk Somonu hakkında röportaj yaptı.
Bunlar da ilginizi çekebilir