Çaycuma

Ve HES resmen üretime başladı

Çaycuma Belediyesince kurulumu tamamlanan 250 kW gücündeki Arşimet Burgulu HES’in Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının ilgili birimi TEMSAN tarafından kabulü yapıldı.

Abone Ol

TEMSAN uzmanlarınca tüm testleri yapılan santral resmen ulusal şebekeye bağlandı.
Çaycuma Belediyesi tarafından Filyos Irmağı’nın kenarına kurulan Arşimet Burgulu Hidroelektrik Santralinin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının ilgili kuruluşu TEMSAN A.Ş tarafından kabulü yapıldı. Bir süredir test üretimi yapan ve TEMSAN uzmanları tarafından tüm testleri ile proje kontrolleri yapılarak ulusal elektrik şebekesine bağlanan 2502 kW gücündeki santral, böylece, resmen üretime başladı. Çaycuma Belediyesi, santralde kullanılan Arşimet burgusu sisteminin seçimini çevre ve başta balıklar olmak üzere su canlılarının dostu olduğu, su ekosistemine hiçbir zarar vermediği için tercih etti.
ZOR BİR İŞİ BAŞARDIK
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, “Gerçekten çok zor bir işi başardık. İhaleyi alan yüklenici firma başka ihalelerde yaşadığı mali sorunlar nedeniyle işi bırakmak zorunda kaldı. Ülkede bu işi yapan az sayıda firma ise yarım kalan işi tamamlamaya çeşitli gerekçeler öne sürerek yanaşmadı ya da çok yüksek maliyetler ortaya çıkardı. ‘İş başa düştü’ diyerek imalata kaldığı yerden devam etmeye karar verdik.  Teknik elemanlarımız ülkede aynı sistemle kurulu tüm HES’leri inceledi. Oralardan toparlanan bilgilerle çalışmalara başladık.” dedi.
ÇAYCUMA’NIN ESERİ
Sistemin tüm mekanik kurulumu ile giriş ve çıkış kapaklarının Çaycuma Belediyesi personeli tarafından tamamlandığını söyleyen Başkan Kantarcı, “ Sistemi kontrol edip izleyebilmek için gerekli scada ve diğer otomasyon sistemleri, hidrolik üniteler, ulusal şebekeye bağlanabilmesi gerekli olan içinde otoprodüktör hücresi, trafolar ve diğer sistem elemanlarının bulunduğu kök binası ile tüm panolar Çaycumalı firmalar tarafından yapıldı. İlçemiz için bir ARGE çalışması niteliğinde de olan bu santral tümüyle Çaycuma’nın eseri ortaya çıktı. Şunu diyebilirim ki, Çaycuma, artık, Arşimet burgu türbinli santrallerin bir okuludur.” dedi.
“KENDİ KENDİNE YETEN BELEDİYE OLMA” HEDEFİMİZE BÜYÜK KATKI SUNACAK"
Faaliyete geçen santralin ilçeye kazandırdığı bilgi birikiminin yanı sıra belediyelerine önemli katkılar sunacağını da söyleyen Başkan Kantarcı, “Enerji maliyetleri belediyemizin önemli gider kalemlerinden birini oluşturuyor. Önümüzdeki süreçlerde bu maliyetin çok daha büyük seviyelere çıkacağı tartışılmaz bir gerçek. Biz daha önce pazaryerinin çatısına 250 kW gücünde bir Güneş Enerji Santrali kurmuştuk. Hele ki yaz aylarında muhteşem bir performans gösteren o santral sayesinde bütçemizden önemli tasarruflarda bulunduk. 250 kW gücündeki bu santralle bu maliyeti daha aşağıya çekeceğiz. Üretime başlayan santral zaten kendi olanakları ile devasa eserleri hayata geçiren Çaycuma Belediyesinin ‘Kendi kendine yeten belediye olma’ hedefine büyük katkı sunacak. Çok mutluyum. Emeği geçen tüm personelimize çok teşekkür ediyorum. Çaycuma’mıza hayırlı olsun” dedi.

Haber: Cevdet AKGÜN