1914'te Üsküdar'ın Aşçıbaşı Mahallesinde Osman Nuri ile Fatma Hanım'ın oğulları olarak doğan Kirişçioğlu. 1935'te Galatasaray Lisesinden mezun olup Ankara Hukuk Fakültesine girdi. Hukuk diplomasını aldıktan sonra 1937'de Gümrük ve İnhisar Bakanlığı Teftiş Heyeti Kaleminde memur adayı olarak çalışmaya başlayıp , 1940'ta özlük ve sicil memuru oldu.

1941'de Yedek Subay Okuluna girerek Topçu Teğmen olduktan sonra 1944'e kadar vatan hizmetini sürdürdü. Dönüşünde Hakim adayı olduktan sonra Yıldızeli Hakim Yardımcılığına getirildi. 1950'de görevinden istifa ederek Çanakkale Barosuna girerek avukatlığa başladı.

Aslında 1954 yılına kadar Zonguldak ile hiç bir bağı olmamasına ramen Çanakkale milletvekilliğinden sonra 10 Dönemde Menderes‘in partisi, Demokrat Parti listesinden Zonguldak'tan milletvekili seçildi.

Nusret Kirişçioğlu 1960'ta , 27 Mayıs Darbesinde tutuklanarak Yassıada'ya gönderildi. Yüksek Adalet Divanı 15 sanığı idam cezasına çarptırdı. Celal Bayar, Adnan Menderes, eski Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu, eski Maliye Bakanı Hasan Polatkan oy birliğiyle, eski TBMM Başkanı Refik Koraltan, eski Genelkurmay Başkanı Rüştü Erdelhun, Agah Erozan, İbrahim Kirazoğlu, Ahmet Hamdi Sancar, Nusret Kirişçioğlu, Bahadır Dülger, Emin Kalafat, Baha Akşit, Osman Kavrakoğlu, Zeki Erataman oy çokluğuyla ölüm cezasına çarptırıldı.

İdam cezasına çarptırılan 15 kişiden Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu, Hasan Polatkan’ın idamı gerçekleşmiş fakat diğerlerinin idamı yapılmamıştır.

Tahkikat Komisyonu Raportörü olan Nusret Kirişçioğlu, Türkiye’nin ilk kadın Danıştay üyesi Şükran Esmerer’in kardeş idi. Avukat olan Kirişçioğlu, mahkemede CHP’yi kapatma gibi bir düşüncenin olmadığını dile getirmişti. Kirişçioğlu’nun idamı oylamadaki muhalefet şerhine takıldı Ve idamı müebbet hapsine çevrildi. Fakat Yassıada'da diğerleri gibi işkenceden geçirildiği iddia edilir.

Nusret Kirişçioğlu sadece bir dönem Zonguldak Milletvekili seçilmiş , 1957 yılında tekrar Çanakkale milletvekili olarak meclise girmiştir. Darbe sırasında Zonguldak milletvekili değildir.

Gazipaşa’da ağaçtan düştüler! Gazipaşa’da ağaçtan düştüler!

Darbeden 5 sene sonra ,1965'te İstanbul Barosuna girerek avukatlığa yeniden başladı.

9 Şubat 1986'da vefat etti.

Hayati Yılmaz ile

Zonguldak Tarih

Bir 1 kişi ve şunu diyen bir yazı 'YASSIADA'DA ZONGULDAK VEKİLİ Hayati Yılmaz' görseli olabilir

Editör: Bilge ÖZKUL