Daha öncesinde plaj bölgesine hafriyat toprağı ve moloz atıklarının dökülmekte olduğunu tespit ederek yetkilileri göreve davet eden Milletvekili, çalışmaların özensizce yapılmaya devam edildiğine işaret ederek “Üst geçit çalışması çevre katliamına dönüşüyor” dedi.
Konuyu ayrıca Meclis gündemine taşıyan Yavuzyılmaz, bölgedeki kazı dolgu işleriyle doğal oluşumların tahrip edildiğine, hafriyat topraklarının gelişi güzel plajlara dökülmeye devam ettiğine ve kesilen ağaçlarla bölgenin bitki örtüsüne büyük zararlar verildiğine dikkat çektiği açıklamasında şunları söyledi:
“Orta Kapuz ve Tersane Plajları mevkiinde daha öncesinde TTK’ya ait olan yaya üst geçidi, eskidiği gerekçesiyle kaldırılmış yerine uzun yıllar boyunca bir geçit konulmamıştı. Bölgede üst geçit bulunmaması nedeniyle oluşabilecek tehlikeleri 2018 yılından bu yana ısrarla dile getirmemiz ve sürekli talep etmemizin ardından 2023 yılı Haziran ayında TCDD tarafından söz konusu bölgede üstgeçit yapımı çalışmaları başlatıldı.
Beş yıllık mücadelemizin ardından bölgeye nihayet bir üst geçit yapılacak derken, bu sefer de yapılan işlerin özensizliği ve yetkili mercilerin denetimsizliği yüzünden üst geçit çalışması ne yazık ki bir çevre katliamına dönüşüyor. Bilindiği üzere daha öncesinde bu plajlarımıza hafriyat toprağı döküldüğünü tespit etmiş, ardından yetkilileri göreve davet ederek, konuyu Meclis gündemine taşımıştık. Önergelerimizin Bakanlığa ulaşmasının ardından Zonguldak İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından çevre kirliliğine yol açan firmalara idari para cezaları uygulandığı açıklanmış olsa da Zonguldak’ın en kıymetli plajlarına daha öncesinde hafriyat döken ve kaldırmayan yüklenicilerin bölgedeki çevre tahribatı devam etmekte.
Bölgede sürdürülen kazı - dolgu işleriyle plaj bölgesinin doğal oluşumları bozulmakta, hafriyat toprakları gelişi güzel plaj bölgesine dökülmeye devam etmekte ve ağaçlar kesilerek bölgenin bitki örtüsüne büyük zararlar verilmekte. Kapsamı Zonguldak kamuoyu ile paylaşılmayan bu çalışmanın sadece üst geçit çalışması olmadığını düşünmekteyiz. Bu projenin çevreye verebileceği olumsuz etkileri ortadayken, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecine dâhil edilmeyişinin nedeni de ayrı bir soru işareti. Çalışmalarla birlikte yol açılan tüm çevre tahribatını ve çalışmaların kapsamının ne olduğu ile ilgili sorularımızı bir kez daha ilgili bakanlıklara iletmiş bulunmaktayız. Konuyla ilgili yetkilileri bir kez daha göreve ve Zonguldak kamuoyuna açıklama yapmaya davet ediyorum.”
Haber merkezi