İşte o yazı:
Zonguldak Şehir Stadının bulunduğu alan yer şekilleri açısından “Yayla” mıdır?
Bu ismin kim tarafından verildiği konusunda bir bilgiye henüz rastlamadım ancak, Zonguldak Şehir Stadının olduğu alanı yer şekilleri (jeomorfolojik) açısından “yayla” olarak isimlendirmek hatalı bir tanımlamadır.
Yer şekilleri açısından yayla; vadilerle derince yarılıp parçalanmış, üzerinde düzlüklerin belirgin biçimde bulunduğu yeryüzü parçası demektir. Yanı sıra ülkemizde dağlık, yüksek yerlerde, kışları yaşam koşulları zor olduğu için genellikle boş kalan, yazları havası serin ve güzel, suyu, otu bol olduğu için geçici olarak bir süre oturulan yerlere de yayla denir.
Buna karşın yukarıda açıklanan her iki tanımlama da Zonguldak Şehir Stadının üzerinde kurulduğu alanı tanımlamamaktadır. Aşağıdaki resimde de görüldüğü gibi stadyum yapılmadan önce bu alanın topoğrafik görüntüsü etrafına göre daha çukur bir su toplanma havzası, subatan veya kapalı vadi olarak isimlendirilebilecek bir bölgedir.
Türkçe kökenli bir kelime olan subatan veya obruk bir tür karstik yeryüzü şekli olup boru, baca veya kuyu şeklinde, yeni oluşumlarda keskin köşeli, eski oluşumlarında ise daha yayvan görünümlü çökme dolinlerini (sinkhole) tanımlamak için kullanılmaktadır. Karst, kireçtaşı, mermer ve jips gibi özellikle çözünebilir kayaçlar üzerinde gelişmiş, mağaraları ve geniş yeraltı su sistemlerini içeren özel bir jeomorfolojik süreci tanımlamak için kullanılan terimdir.
Zonguldak Şehir Stadının olduğu alan Kretase (Barremiyen, Apsiyen) yaşlı kireçtaşlarından oluşmaktadır. İlimizdeki kireçtaşlarında yağışlı iklim, yoğun bitki örtüsü, yoğun tektonizma ve altta bulunan geçirimsiz kayaçlar nedeniyle çok çeşitli karstik şekillerin yanı sıra söz konusu alanda olduğu gibi çok sayıda subatan da oluşmuştur.