Sahip olduğu coğrafya ve iklim özellikleri dolayısıyla kestane balındaki kalsiyum, potasyum, mangan ve bakır mineral oranları çiçek balına göre çok daha fazla, çinko ve demir oranı ise çiçek balına göre düşüktür.
Zonguldak’ta ortalama her kovandan 10-18 kilogram arasında bal elde edilmektedir. Zonguldak İli Arı Yetiştiricileri Birliği (Zaybir) 2020 yılı itibarı ile yaklaşık 1300 üretici kaydına sahiptir. İlde yaklaşık 40 bin kayıtlı fenni kovan bulunmakta ve yılda yaklaşık 350-400 ton kestane balı elde edilmektedir. Kestane balına dolum aşamasında ısıtma işlemi uygulanmaz. Bal, bileşiminde bulunan çeşitli vitamin, mineral, organik asit ve enzimler nedeniyle sindirimi kolay besleyici ve birçok hastalığa karşı koruyucu ve tedavi edici özellik gösterir. Kestane balı, propolis, ve polen gibi bir çok ürün, yöre insanlarınca yüzyıllardır geleneksel olarak tedavi amaçlı kullanılagelmekte, bağışıklık sistemini güçlendirdiği, enerji ve sağlık verdiği için değerli bulunmaktadır. Günümüzde ise bilimsel olarak Kestane Balının difteri, boğmaca, verem, ülser, bazı cilt ve sinir sistemi hastalıkları, üst solunum yolları hastalıkları gibi 500’e yakın hastalığın tedavisinde olumlu etkileri olduğu saptanmıştır.
Yuh be… Yarım kilosu 1.500 TL
Yüksek kalitesi ve aromasıyla bilinen Zonguldak Kestane Balı, Karadeniz Teknik Üniversitesinde yapılan tahliller sonucunda "Türkiye’nin en kaliteli kestane balı" olarak belirlenmesi ve ardından TV programlarında Gökçebey’li bal üreticisi Fehmi Pazarlı'nın cinselliğe katkı söylediğini açıklamasının ardından bal fiyatları katlanarak artmaya devam etti. Zonguldak Kestane balının kilogram fiyatı 3.000 tl olarak belirlendi.
Bunlar da ilginizi çekebilir