Zonguldak’ta hava kirliliği sorunu bitmek bilmiyor. 2016 yılbaşından bu yana, her günhavadaki partikül madde oranında sınır değerlerin üzerine çıkılıyor. Devlet görevlileri ve santral şirketleri tarafından suçlu ilan edilen ısınma amaçlı kömür kullanımının doğalgaza geçilmesi nedeniyle azalmasına karşın, hava kalitesindeki kötü tablo değişmiyor. 4 Ocak Pazartesi günü 1 metreküp hava içinde 50 nanogramı aşmaması gereken havadaki partikül madde (PM10) oranı 320 nanogramı aştı. Ulusal hava kalitesi indeksinde bu değer “sağlıksız” olarak niteleniyor ve “kırmızı” renkle gösteriliyor. Bu durumda, hava kalitesinin sınır değerlere çekilmesi için kaloriferlerin söndürülmesinden, okulların tatil edilmesine, trafiğin durdurulmasından, sağlık tesislerinde alarma geçilmesine değin bir dizi önlem alınması gerekirken, yetkililerin hiçbir şey olmamış gibi davranması dikkat çekiyor.
UYARI EŞİĞİ DEFALARCA AŞILDI AMA UYARAN YOK
Zonguldak İl Çevre Durum Raporu’nda 160 ile 400 arası“uyarı eşiği” olarak niteleniyor. Aynı raporda partikül madde için, “Sağlık etkileri açısından, PM10 solunum sisteminde birikebilir ve çeşitli sağlık etkilerine sebep olabilir. Astım gibi solunum rahatsızlıklarını kötüleştirebilir, erken ölümü de içeren çeşitli ciddi sağlık etkilerine sebep olur. Astım, kronik tıkayıcı akciğer ve kalp hastalığı gibi kalp veya akciğer hastalığı olan kişiler PM10’a maruz kaldığında sağlık durumları kötüleşebilir. Yaşlılar ve çocuklar, PM10 maruziyetine karşı hassastır. PM10 yardımıyla toz içerisindeki mevcut diğer kirleticiler akciğerlerin derinlerine kadar inebilir. İnce partiküllerin büyük bir kısmı akciğerlerdeki alveollere kadar ulaşabilir. Buradan da kurşun gibi zehirli maddeler % 100 olarak kana geçebilir” deniliyor. Kirleticinin ani ölümlere yol açabileceğini söyleyen yetkililerin, sınır değerler defalarca aşıldığı halde hiçbir uyarıda bulunmaması görev ihmali olarak yorumlanıyor.
SANTRALLER BÖLGESİNDEKİ EMİSYON DEĞERLERİ AÇIKLANSIN
Öte yandan Zonguldak’ta yalnızca Merkez İlçe ile Ereğli’deki hava ölçüm istasyonlarından elde edilen değerler halkla paylaşılıyor. Özellikle santraller bölgesi olarak bilinen Kilimli, Çatalağzı ve Muslu’da ölçüm yapan dört tane istasyon olmasına karşın elde edilen değerler kamuoyuna açıklanmıyor. Vali Ali Kaban’ın, bu bölgede, son derece teknik bilgi gerektiren ölçümler için TEMA İl Temsilcisi Berran Aydan’ı da ölçüm ekibinin içine alması kafaları karıştırıyor. Bu durum, “Vali Kaban madem şeffaflıktan ve sivil toplum örgütleriyle işbirliğinden yana, o halde öncelikle yıllardan beri, o sivil toplum örgütlerince talep edilen santraller bölgesi emisyon değerlerini kamuoyuna açıklasın” yorumlarının yapılmasına neden oluyor. (Meryem Demir)