TOSUN’DAN GMİS’E ZİYARET TOSUN’DAN GMİS’E ZİYARET

İşte o yazı: 
Heneti Kralı Pylaimenes
Antik dönemde Batı Karadeniz'de , Bartın Irmağı ile İnebolu arası Heneti Bölgesi olarak geçer. Heneti aslında Pafyagonya içinde bir eyalettir. Ayrı bir krallık olarak yönetilse de ,Pafyagonya Krallığına bağlıdır.
Heneti'nin kralı Pylaimenes aslında Pafyagonya'nın saygın kralı Phineus ile akraba olduğu iddia edilir.
Pafyagonya Krallı Phineus'un kızı Olizone, Dardanus ile evlenmişti. "Dardanus " ismi aslında tanıdıktır. Çanakkale Boğazı'nın antik ismi Dardonus'tur. Truva Savaşı ile ilişkilidir.
Tarihte Heneti Bölgesinin ismi Truva savaşı ile ünlenmiştir.
Batı Karadeniz'de yaşayan Henetilerin , Çanakkale Boğazı'nda gerçekleşen Truva Savaşı’nda ne işi var ?
Şimdi bu karışıklığı biraz açalım.
"Pafyagonya Krallı Phineus'un kızı Olizone, Dardanus ile evlenmişti" demiştik. İşte Kral Phineus, Heneti'nin kralı Pylaimenes'ten bölgeye gitmesini istemiştir. Dardanos’un torunu İlus Troya kentini kurmuştur. 
Pylaimenes ve Henetiler katırlarla bölgeye gider .Kral Pylaimenes bu savaşta ölür. Henetileri de Adriyatik Denizine sürerler. İddiaya göre Henetiler, Venedik'e yerleşirler ve bu şehrin adını Venedik koyarlar.
Aslında Henetiler Yunan değildir. Bölgeye Keltlerle (Orta Avrupa) geldikleri düşünülebilir. Truva'ya destek vermeleri tamamen Olizone'nin eşi Dardanus ile akrabalık üzerine destek çıkmalarından kaynaklanır.
Pafyagonya sikkelerine bakıldığında simgeleri öküzdür. Paranın arka kısmında da bir arma yer alır. Bu arma çift başlı yılan ve kanatlı bir kuş simgeler. Geçtiğimiz yıllarda Filyos Kalesine asılan simgedir bu. Lakin Heneti Paraları olarak geçen bu simge Filyos'a ait değildir. Filyos bir dönem Pafyagonya sınırlarında gösterilse de , Tion kalesi Mariandny tarafında kalır. Ayrıca Filyos Kalesi (Tios, Tion, Tieion ) bu hikayede geçen krallıklardan çok sonra inşa edilmiştir. Arada 500 yıllık bir zaman dilimi bulunur. Tion şehri hikayesi M.Ö 700 yıllarda başlar. Truva savaşı ise M.Ö 1200 yıllarında gerçekleştiği düşünülür.
Paralarında Öküz olması bu halkın tarım ile uğraştığını da gösterir. Kim bilir Pafyagonya öküzleri , dedelerimizin bu toprakları sürdüğü öküzlerin atalarıdır.

Editör: Sercan Yıldırım