4. Çaycuma Günleri etkinlikleri çerçevesinde bir konferans veren Tarih Araştırmacısı Nihat Yasa, Zonguldak’ın uzun yıllar Çarşamba’ya bağlı olduğunu söyleyerek kömürün de bu sırada bulunduğunu iddia etti.

Tarih Araştırmacısı Yazar Nihat Yasa 4. Çaycuma Günleri kapsamında “Yakın tarihte Çaycuma ve Zonguldak Kömür Havzası” başlıklı bir konferans verdi. Osmanlının ilk yıllarına ait belge bulmanın çok zor olduğunu söyleyen Yasa, bu nedenle Çaycuma ile ilk belgelerin 1500’lü yıllarda olduğunu söyledi. 1519 yılı tahriri defterine göre o zamanki adıyla Çarşamba’nın Hızırbey iline bağlı bir nahiye olduğunu dile getiren Yasa, daha sonra idari statüsü sık sık değişen Çaycuma’nın Kastamonu, Bolu, Devrek ve kısa sürede Ereğli’ye bağlı kaldığını ifade etti.

KÖMÜRÜ UZUN MEHMET BULMADI

Efe Baran Kazancı son yolcuğuna uğurlandı Efe Baran Kazancı son yolcuğuna uğurlandı

Tarihin ancak belgelerle yazılabileceğini ifade eden Yasa, özellikle Zonguldak Kömür Havzası ile ilgili birçok bilginin rivayetlere dayalı olduğunu söyledi. Ulaştığı nüfus kayıtlarına göre Uzun Mehmet’in kömürü bulmasının mümkün olmadığını, kömürün bulunuşuyla ilgili ilk bilginin bir dönem Osmanlı devletinin resmi gazetesi olan Ceride-i Havadis gazetesinde 1841 yılında yayımlanan bir haber olduğunu dile getiren Yasa, yerinin de Ereğli değil Zonguldak’ta bir bölge olduğunu iddia etti. Zonguldak’ın bu dönemde Çarşamba’ya bağlı bir yer olduğunu dile getiren Yasa,

İSMİ SAMSUN ÇARŞAMBA İLE KARIŞMASI NEDENİYLE, 1911 YILINDA, ÇAYCUMA OLDU

Çarşamba isminin, yazışmanın, Samsun Çarşamba ile karışması nedeniyle, 1911 yılında, Çaycuma olarak değiştirildiğini de ifade eden Yasa 1944’te çıkan bir yasa ile ilçe statüsüne yükseltildiğini söyledi. Salondan gelen soruları da cevaplayan Yasa, konferansın sonunda kitaplarını da imzaladı. Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı günün anısına Yasa’ya bir teşekkür belgesi verdi.

Editör: BBG Begüm