Yeşil Düşünce Derneği iklim krizinin sonucunda medyada gelen afetlere karşı kırılganlığı giderek artan Batı Karadeniz Bölgesi’nde, iklim krizi ve iklim adaleti konularının görünürlük kazanmasına destek olmak “Kimseyi Arkada Bırakmadan: Batı Karadeniz’de İklim Hareketinin Güçlendirilmesi” adlı proje çerçevesinde, Zonguldak’ta iklim okulu düzenledi. Zonguldak’ta TMMOB Makina Mühendisleri Odasında, Kastamonu’da Ticaret Sanayi Odası salonunda yapılan etkinliklerde Proje Koordinatörü Özge Doruk, Bartın Üniversitesinden Prof. Dr. Erdoğan Atmış, Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, İklim Araştırmaları Derneğinden Naz Beykan, Uçan Süpürge Derneğinden Selen Doğan, Dokuz Eylül Üniversitesinden Emine Akyel birer sunum yaptı. Çevre aktivistleri ve çeşitli sivil toplum örgütü yöneticisinin katıldığı her iki eğitime 70’e yakın katılım oldu.

BİRÇOK BAŞLIKTA FORUM YAPILDI
Dayanışma ağlarını örmek, iklim afetlerine karşı topluluk dayanışmasını sağlamak, Filyos Vadisi özelinde kampanya çalışması, bölgedeki kadın kooperatifleri örnekleri, kadın kooperatiflerinin tamamını kapsayan bir ağın oluşturulması, Çatalağzı mağara taşkınlarına karşı bir dayanışma ağının kurulması gibi çeşitli konularda fikir alışverişinin de yapıldığı etkinliklerde yerel yönetimlerle ilişkilerin güçlendirilmesi için yapılması gerekenler de tartışıldı.

ERDOĞAN ATMIŞ ORMANSIZLAŞMAYLA İKLİM KRİZİ ARASINDAKİ İLİŞKİYİ ANLATTI
Batı Karadeniz ormanlarının Türkiye’nin akciğerleri olduğunu söyleyen Prof. Dr. Erdoğan Atmış bölgenin hızla ormansızlaştığını dile getirdi. Yapılan tahsislerin yangınlarla yok olan alanlardan çok daha büyük ormanı yok ettiğini de söyleyen Atmış, ağaçlandırmanın asla orman oluşturma anlamına gelmediğini, ormanın kurdu, kuşu, karıncası, orman altı bitkisi, yosunu ve diğer canlılarıyla bir ekosistem olduğunu da söyledi.

BÜLENT KANTARCI ÇAYCUMA DENEYİMİNİ SUNDU
İklim dostu belediyecilik konusunda örnek yerel yönetim olarak bir sunum yapan Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, başta yağmur hasadı, bisiklet yolları, yenilenebilir enerji yatırımları olmak üzere ilçenin karbon ayak izini düşürmek için yaptıkları uygulamaları anlattı. 30 bin nüfuslu bir kenti bir şehircilik laboratuvarı olarak kurguladıklarını söyleyen Kantarcı, yaptıkları öncü uygulamaların daha sonra yasalaşarak tüm ülkede zorunlu hale getirilmesinin kendilerini sevindirdiğini de ifade etti.


İklim Araştırmacıları Derneğinden Naz Beykan’ın  “İklim değişikliğine yönelik yerel yönetimler neler yapabilir?”, Uçan Süpürge Derneğinden Selen Doğan’ın  “Batı Karadeniz’de kırılgan topluluklar ve iklim adaletini tesis etmek”, Deneyimi Dokuz Eylül Üniversitesinden Emine Akyel’in “Yeşil bir ekonomi fikri, madenlerde adil bir şekilde dönüşmek” başlıklı bildiriler de sunduğu etkinliklerde Akyaka Afet Gönüllüleri’nin iklim afetlerine karşı deneyimleri paylaşıldı. İleriye yönelik kimi kararların da alındığı İklim Okulu’nda sivil toplum, yerel yönetim odağında işbirliği geliştirme üzerinde de önemle duruldu.

Efe Baran Kazancı son yolcuğuna uğurlandı Efe Baran Kazancı son yolcuğuna uğurlandı

Editör: TE Bilişim