Ama nedense diğer illerdeki dereler değil de hep Zonguldak içinden akan dereler taşkınlık yapar.
Zonguldak’ta bilinen en etkili dere taşkınlığı 1950 li yıllarda oldu. Şimdiki çok katlı otopark ve dökümcülerin olduğu alan ile Acılık Caddesi dere taşkınlığı suları altında kaldı ve orada bulunan iki –üç katlı binaların birinci katları molozlarla doldu. Şimdi o katlar yine molozlarla dolu halde öyle duruyorlar.
Diğer bilinen dere taşkınlığı 1980 lerde yaşandı.
Bu taşkınlıkların nedeni, dere bentlerinin alçaklığı ve dere üstlerine gelişigüzel yapılan köprülerin suyun debisine dayanamayıp çökmesi ve molozların köprü altlarını tıkaması.
1940 lar da Madenlerin devletleştirilmesiyle birlikte kent içinde o zamana kadar olmayan geniş bir altyapı düzenlemesine gidildi. Bu altyapı çalışmalarından biri ve en önemlisi Üzülmez Deresi ıslah çalışması idi.
Anayollar ve derelerin ıslah çalışması sonrası dere yatakları dışında kalan büyük araziler kadastro çalışmaları yapılarak Hazineye devredildi.
Örneğin; Baştarla semtinin etekleri,69 ambarlarının olduğu saha, TTK- Etüd binası ve eski adıyla EKİ Merkez Atölyesi-Yeni adıyla TTK Maden Fabrikalarının olduğu alan.
Zonguldak Tren Garı’nın tünelden çıkış ayaklarının olduğu alan, Fevkani köprünün istasyon ayağı, Karaelmas Mahallesinde Fındıksuyu semtinin etekleri, Hal binasının olduğu alan, Belediye Fen işlerinin bulunduğu alan, buralar hep dere yatağı idi ıslah çalışmalarıyla buralar dolduruldu ve imara açıldı.
En son sel baskını tehlikesini 15. Şubat.2015. de atlattık. Ağız Diş Sağlığı Hastanesi ve Tahlisiye önünden geçen Üzülmez Deresi üzerindeki köprülerin altından geçen suyun debisi ve dere boyunca gelen molozlar köprünün altını tıkadı ve su köprülerin üzerinden akmaya başladı. Yağmur kısa sürünce suyun yüksekliği ve debisi azaldı ama baştan birinci köprünün de ayaklarından biri yerinden oynadı. O köprülerden birisi bu nedenle söküldü.
Şimdi ise Üzülmez Deresi üzeri aynı köprülerin olduğu yere kadar 200 metre bentler yanlardan yükseltilmeden dere üzeri kapatıldı ve kapatılmaya devam ediyor.
Bu dere üzerinin bu şekilde kapatılması kuvvetli bir yağmur sonrası Zonguldak’ın sel felaketi yaşaması olacaktır… Dere üzerlerini kapatmayalım, eğer çok mecbur kalınırsa bu iş bu kentin mühendislerine danışarak yapılsın…