Zonguldak sınırları içinde açılan ilk Atatürk anıtı, Kurum Gazetesi 11 Ağustos 1936 haberine göre ; Eflani'de açılan Atatürk Büstüdür.

87 yıllık olan büst, artık tarihi eser olarak görülmeli.

Bölgenin ilk Atatürk heykeli olması dolayısı ile de tarihi bir miras taşıyor.

Eserin sahibi bir Türk olarak ,Türkiye'nin ilk Atatürk Heykelini yapan “Kenan Yontunç” dur. . Kenan Yontunç aynı zamanda Türkiye'de ilk kalıp heykeli döken kişidir.

1936 yılı hem Karabük hem de Zonguldak için tarihte görülmemiş yeniliklerin yaşandığı yıldı. Demiryolu gelmiş ve Karabük Demir-çelik fabrikasının da bölgeye yapılacağı belli olmuştu.

Bol keseden ruhsat dağıtmışız! Bol keseden ruhsat dağıtmışız!

Bu haberi Safranbolu Yerel Tarih Araştırmacı Mehmet Kütükçüoğlu yapıyor.

Bunun üzerine kendisi de Eflanili olan BRTV Yön Kur. Başkanı Mehmet Çetinkaya abinin ilgisini çekiyor. Mehmet Abi'de beni aradı. Bunun üzerine ben de kendi çapımda arşivi taradığımda, gerçekten 11 Ağustos 1936 tarihli Kurum Gazetesinde, Kastamonu Araçlı, dönemim yerel gazetecisi Celal Salih Güney tarafından yapılan özel haberin ayrıntılarını gördüm. Gazeteci Celal Salih Güney, açılış törenini anlatırken ‘gurur verici ‘ sözlerle yazıya dökmüş. Ben de şahsen okurken hislendim. Celal Salih Güney ; açılışta bulunan bürokratların konuşmalarına da yer veriyor. Safranbolu Kaymakamı İhsan Kaya, ceza hakimi Rafet Bulut'un Atatürk ve Türklüğü övücü nezih konuşmalarına yer veriyor. Ardından kürsüye iki öğretmen çıkıyor. Onlarda memlekette cereyan eden yeni gelişmeleri övgü ve gurur ile bahsediyor. Eflani halkı, Türk Bayrağı ile örtülü Atatürk büstü üzerinden, bayrak kaldırılınca ortaya çıkan Atatürk'ün görünümüne alkış tufanı kopartıyor.

Yazıyı okurken benim aklıma ''Ya bugünkü bürokratlar ?' sorusu geldi. 1 Temmuz Kabotaj Bayramında yağlı direk yarışmasına bile tahammül edemeyen , halkın eğlencesine mani olmak için sıraya giren bürokratlar. Atatürk heykellerine saldırıyı görmezden gelen siyasiler filan .Bunların Atatürk veya Cumhuriyet düşmanı olduklarını sanmıyorum fakat hepsinin aklında bir yerlere aday olmak olunca, işin rengi değişiyor.

Yerel seçimlerin yaklaşığı şu günlerde , Zonguldak’ta popülist söylemlerle öne çıkmak isteyen kişiler var mesela. “Ereğli'nin il olması konusunda“ öne atlayıp, bir bir üstüne demeçler veren bürokrat ve siyasiler "Zonguldak'ı ve Zonguldaklı olmayı bile beş dakikada satabiliyorlar.“ Sosyal medya veya yerel gazeteler üzerinden demeçler veriyor ama verdikleri her demeçte aslında batıyorlar. Ereğli ve Zonguldak'ın tarihinden bi haber bilgi vermeye çalışıyorlar. Bir tanesi çıkıp yazmış, Ereğli’de doktor bu . Güya “Ereğli'nin neden il olması” konusunda bilgi veriyor. Verdikleri bilgilerin hepsi yanlış ve eksik. ”Aslında kendi bilgisizliğini açığa vuruyorlar ama kim anlaya , kim kavraya!„

Doktorlar siyasete en çok geçmek isteyen meslek grubu. Aslında Sağlık sisteminin sorunlarından, yurt dışına gitmek isteyenlerin yanında ,siyasete atılarak paçayı yırtmanın da bir başka versiyonu bu.

Zaten mesele Gres yağının denizi kirletmesi , yağlı direğin yasaklanması veya Ereğli'nin il olması filan fıstık değil. Tüm dertleri , yerel seçimlerde isimlerini öne çıkarıp, Ankara'ya şirin gözükmek istemeleri.

İnsanların aidiyet duygularını sorgulayacak değilim. Fakat !!! Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık'da il olma yolunda hararetli ve heyecanlı konuşmalar yapıyor. Acaba Posbıyık kendi koltuğunu koruya bilecek mi ? Önce ona bakmalı bence . Unutmasın ki ; Ereğli’nin İl yapılması söylemleri , yerel seçimlere yönelik bir strateji söylemi. Bunu da İktidar partileri yapıyor. Kime yarar bu !

Her ne ise ; konuyu yine günümüz popülaritesine bağladık gitti.

Mehmet Çetinkaya abi ile yaptığımız konuşmada; Eflani'de bu heykelin açılışının yapıldığı tarihin , yıl dönümlerinde bir etkinlik düzenlenmesi ve bölgenin ilk Atatürk Anıtı olmasından dolayı , bu tarihi günün onurlandırılması gerektiğini de konuştuk. Gerekirse bu etkinliği BRTV ailesi olarak üstlenebileceğini de söyledi.

Hayati Yılmaz ile

Zonguldak Tarih