Başkan Çağlayan yeni SGK binasında ki son durumu açıkladı! Başkan Çağlayan yeni SGK binasında ki son durumu açıkladı!


İşte o yazı: Türkiye’nin jeolojik yapısına bakıldığında, tortul kayaçların (hem denizel hem karasal kökenli) toplam yüzölçümün yaklaşık %60-70’ini kapladığı tahmin edilmektedir. Bu oran, kabaca 470.000-550.000 km²’lik bir alana denk gelir. Denizel tortul kayaçlar ise bu tortul kayaçların büyük bir kısmını oluşturmaktadır.
Ülkemizde olduğu gibi Zonguldak’ın da jeolojisini oluşturan ve yüzeyde mostraları görülen kayaçların önemli bir kısmı deniz tabanında ve suya doygun ortamlarda çökelmiştir. Söz konusu kayaçlardan deniz dibi çökeltilerinde bol olarak bulunan koyu yeşil renkli, hidratlı doğal demir ve potasyum silikat minerali bilimsel literatürde glokoni olarak isimlendirilir. 
İlimizin jeolojisini oluşturan çeşitli formasyonlar içinde glokonili kayaçlar bulunmasına karşın en güzel mostraları Zonguldak il merkezinin üç km güneyindeki Sapca tüneli civarı ve Ulutam içme suyu barajı havzasındadır. Söz konusu lokasyonlarda Alt Kretase (Apsiyen) yaşlı Velibey formasyonuna ait mostralarda demir ve fosfat açısından yoğun olan glokonili kumtaşları görülmektedir. Velibey formasyonu, magmatik kayaç parçaları da içermesine karşın çoğunlukla glokoni ve kuvars tanelerinden oluşmakta, kayaca yeşil rengini glokoni taneleri vermektedir. Kum veya daha ince boyutlarda olan glokonili kumtaşları, sığ deniz koşullarında silikat taneleri ile dipte yaşayan organizma artıklarından, illitik ve biyotitik kil parçacıklarının deniz suyunda çökelmesiyle oluşurlar. 
Doğada nadir bulunan kayaç guruplarından olan glokonili kumtaşları Sapça’nın yanı sıra Kilimli ilçesi ile Tasmaca Köyü civarında da mostra vermektedir. İl merkezine yakın olan bu bölgeler doğa yürüyüş ve gezi rotalarında değerlendirilebilecek alanlardır. Bu nedenle diğer doğal alanlarımız gibi bu alanlarımız da korunmalı ve gelecek nesillerimize doğal haliyle bırakılmalıdır.

Editör: Sercan Yıldırım