Avcı’dan Bakan Tekin’e ziyaret Avcı’dan Bakan Tekin’e ziyaret

Orhan Taylan, geçmişte Zonguldak’la derin bağlantıları olan bir insandı.
Dedesi, Zonguldak Maadin Mektebi Müdürü Refik Fenmen idi . Ayrıca Fenmen Zonguldak madenlerinde Umum Müdürlüğü yapmıştı.
Refik Fenmen ise ; bir zamanlar Osmanlı’da Padişahı tahtan indirecek kadar kuvveti olan Mithat Paşa”nın torunuydu. Mithat Paşa Türk halkının ilk anayasasını yazan kişiydi, Zonguldak'ta adı bir mahalleye verildi.
Orhan Taylan’ın annesi, Zonguldak Maden Mühendis Mektebi Müdürü Refik Fenmen’in kızı Seniye Taylan’ın çocukluğu Zonguldak’ta geçti. Aile 1932 yılı sonlarında , okulun kapatılması ile Zonguldak’tan ayrıldılar.

Fakat torun Orhan Taylan’ın yolu 44 yıl sonra Zonguldak”la bir kez daha keşişti.
1 Mayıs 1976da Zonguldak Genel Maden İşçileri Sendikası bir pankart hazırlanmasına karar verdiler. Gece yarısı Orhan Taylana telefon ettiler. Pankartı sabaha kadar hazırlamasını söylediler. Bir saat gibi kısa zamanda pankartı hazırlar. Hazırladığı pankartta “biraz acele çizimden dolayı uyumsuzluk olsa da, sabah teslim eder. Bu pankart işçinin iki eli üzerinde tuttuğu dünya figürüdür. Taksim Meydanı‘nda asıldığında pankart çok beğenilir.

Kendisinin hatalar var dediği pankart,1978de Pragda düzenlenen Uluslararası Sendikalar Birliği yarışmasında birinci seçilir.
Ertesi sene 1977de bir pankart daha hazırlar. Bir eli zincire vurgun bir elinde bayrak olan işçi figürü de çok beğenilir. Bu pankartı bir günde hazırlamış, bu sefer öğrencilerde hazırlanmasında katkı sağlamıştır.
Zonguldak Maden-İş Sendikası 1980’ de bir pankart daha yaptırır.
Artık bu pankartlar, 1 Mayıs bayramının simgesi haline gelir.

Büyük büyük dedesi Mithat Paşa,1881
de idama mahkum edilmişti. Torunu Refik Fenmen doğduğunda Mithat Paşa hapisteydi.

Aradan 100 sene geçtikten sonra Mithat Paşanın torununun torunu Orhan Taylan 12 Eylül 1980de darbe olduğunda aranan listedeydi. Eşi hamileyken bir süre saklandı, 1981'de , oğlu doğduktan hemen sonra gidip teslim oldu.

Refik Fenmen Zonguldak`ta kaldığı sürece , edindiği tecrübe ile burada kok kömürün atıklarını da kullanarak oluşturacak bir sistem ile santral kurulabileceğini , bunun da en iyi yerin Çatalağzı olduğunu söylemiştir.Bu fikirlerini yazdığı kitapta bahsedince , 1948’de santral onun belirlediği yere kurulmuştur.

Zonguldak'ın değeri Refik Fenmen'in torunu olan Orhan Taylan dün vefat etti.

Memlekete kattıkları değerlerden dolayı şükranlarımızı sunar , hepsine Allah’tan rahmet dileriz.

Hayati Yılmaz ile
Zonguldak Tarih

Editör: Eren Aşkar