İşte o yazı:
Zonguldak ili çok engebeli bir arazi yapısına sahip olup; il alanının yüzde 56’sı dağlarla, yüzde 31’i platolarla ve yüzde 13’ü ovalarla kaplıdır. Bölgenin topografyası genel olarak, bu kıyı şeridinden başlamak üzere kuzeyden güneye doğru basamaklar şeklinde yükselir. İstatistiklere bakıldığında il genelinde kar yağışlarının en çok 25 Aralık ile 13 Mart tarihleri arasındaki yaklaşık 2.5 aylık dönemde olduğu görülür. Zonguldak ilinin sahil kesimleri bazı yıllarda hiç kar yağışı almamakla birlikte yüksek rakımlı bölgeler topoğrafik yüksekliğe de bağlı olarak artan miktarlarda kar yağışı almaktadır. Bu nedenle il genelinde yerleşimin yoğun olduğu alçak topoğrafyaya sahip olan yerlerde çığ tehlikesi yaşanmazken yüksek rakımlı yerlerde kar kalınlığına hava sıcaklığına, arazi eğimine vb. bağlı olarak zaman zaman çığ tehlikesi yaşanabilmektedir. Buna karşın, Zonguldak ilinin yoğun orman ve bitki örtüsü çığ düşmesini azaltıcı bir faktördür.
Çığ, genellikle kar paketinin hareketi veya kuvvetli rüzgârlar veya bir insan veya hayvanın ağırlığı gibi dış etkenler tarafından tetiklenen, bir yokuştan aşağı hızlı bir kar akışıdır. Çığların boyutları, küçük kar yığınlarından yollarına çıkan her şeyi gömebilecek veya süpürebilecek büyük, yıkıcı akışlara kadar değişebilir. Çığlar, önemli ölçüde kar birikiminin olduğu dağlık bölgelerde oluşur. Buna karşın, yeterli kar örtüsü olan eğimli alanlarda da oluşabilir.
Çığ oluşumuna katkıda bulunabilecek temel faktörlerden bazıları şunlardır:
Arazi eğim açısı: Eğim ne kadar dikse, çığ olma olasılığı o kadar yüksektir,
Kar Paketi: Kar paketinin stabilitesi, karın türü ve miktarı, havanın sıcaklığı, nem miktarı ve kar paketinde başka katmanların varlığı gibi faktörler,
Tetikleme: Bir çığ, bir insan veya hayvanın ağırlığı, yüksek bir sesin titreşimi veya kuvvetli rüzgârlar veya depremler.
Çığlar, çığa eğilimli alanlarda yaşayan, çalışan veya dinlenen insanlar için ciddi bir tehlike oluşturabilirler. Bu nedenle çığların oluşabileceği bölgelere yerleşim birimleri kurulmamalıdır. Yanı sıra, çığa neden olabilecek koşulların farkında olmak ve çığa yakalanmamak için önlem almak önemlidir. Çığlardan korunmak için; yüksek riskli zamanlarda çığa eğilimli alanlardan kaçınmak, fener, kürek ve sonda gibi malzemeleri bulundurmak ve çığ güvenlik teknikleri konusunda eğitim almak gerekir.