Zonguldak’ta İnönü Heykeline Yapılan Saldırı Teşebbüsleri

Abone Ol

Zonguldak’ta Belediye’nin İskele Bahçesi’nde (İnönü heykeli yapıldıktan sonra adı İsmet Paşa Parkı olmuştur) yer alan İnönü Heykeli’ne, sahil projesi kapsamında ikinci defa saldırı girişiminde bulunulmuştur. Sahil Projesi kapsamında, İnönü Heykeli ve çalışma yapılan diğer yerler paravanlarla kapatılmıştır. Paravanlar açıldığında, Heykelin önünü tamamen kapatan bir kaykay rampası ve paten pisti yapıldığı görülmüştür. Herkesi şaşkına çeviren bu pist, Zonguldak halkının ve sivil toplum örgütlerinin tepkisini çekti ve art arda bildiriler yayınlanmaya başladı.

Kurtuluş Savaşı’nda cepheden cepheye koşan, Genç Türkiye Cumhuriyeti’nin 2.Cumhurbaşkanlığını yapan bu vatan evladına gösterilen saygısızlığın ortadan kaldırılması için, yetkililerle görüşmeler yapılmıştır. Israrla sürdürülen görüşmeler sonunda, heykelin önündeki kaykay rampası ve paten pisti kaldırılarak İnönü Heykeli’nin çevresi eski durumuna getirilmiştir (25 Ağustos 2021).

Bu olay bize, İnönü Heykeli’ne yapılan ilk saldırıyı hatırlatmaktadır. İnönü heykeli yapılmadan önce, bu alanda Numan Ağa’ya ait İhsaniye Oteli bulunmaktaydı. Önce otelin arkasında bulunan Barlı Apartmanı sahipleri görüntülerinin kesildiğini söyleyerek, daha sonra şehrin ileri gelenleri Atatürk’ün heykelini koymak için bu otelin yıkılmasını istediler. Konu Atatürk’e iletildi, o da “benim heykelimi başka yere koyun, vatandaşı taciz etmeyin” talimatını verdi ve otel istimlak edilmekten kurtuldu.

Daha sonra Zonguldak Halkevi yaptığı bir toplantıda, Atatürk heykelinin hükümet binasının karşısına, İnönü heykelinin Halkevi binasının önüne konulmasına karar vermiştir ( 1946 ). Bu tarihte Numan Ağa ölmüş, otel varislere kalmıştı. Onlar da otelin istimlâkına gönüllü razı olmuşlardı. Heykellerin yapım işi Prof. Dr. Zühdü Müridoğlu ve yardımcısı Ali Hadi Bara’ yaverildi. At üzerinde yapılacak iki büyük heykelin kaide[b1] lerinin temeli de 28 Mayıs 1945 günü zamanın valisi Halit Aksoy tarafından atıldı.29 Ekim 1947 tarihinde açılışı yapılan İnönü Heykeli, Türkiye’de yapılan ikinci heykeldir ( Memleketi Malatya’da yapılandan sonra ). Heykelin Gazipaşa Caddesine bakan kaidesinde, İnönü’nün 1931 yılında söylediği “ Bir ülkede namussuzlar kadar namuslular da cesur olmadıkça, o ülkede kurtuluş zordur” sözü yer almaktadır.


[b1]

1950 seçimlerinden sonra iktidara gelen Demokrat Parti taraftarları, yurdun çeşitli yerlerinde ( Malatya, Uşak, Bursa vb. ) İnönü heykel ve anıtlarına saldırılarda bulunmuştur. Bu günlerde, Zonguldak’taki Demokrat Parti taraftarlarının İnönü heykelini yıkacağı ile ilgili konuşmalar yapılmaya başlandı. Bunun üzerine, Cumhuriyet Halk Partisi taraftarı olan Oflu Hasan ( E.K.İ. ‘de başçavuş), Kâtip Ali ( Yeniçarşı’da kahveci ), Grizocu Remzi ( E.K.İ.’degrizo emniyet şefi ) ve arkadaşları bir toplantı yaptılar. Bu toplantıda İnönü heykelini koruyacaklarına dair silahları üzerine yemin ettiler. Ertesi gün üçer, dörder kişilik gruplar halinde heykelin önünde gece gündüz nöbet tutmaya başladılar. 20-25 gün süren bu bekleyiş esnasında Demokrat Partililer oraya gelmedi ve olay bu şekilde kapanmış oldu.

Katipali (Katip Ali Özcan)                               

 

Oflu Hasan (Hasan Hazır)

 

Grizocu Remzi (Remzi YILMAZ)

Kaynaklar:

1-Paşa Hazır.

2-Mustafa Şahin Yılmaz.

3-Zonguldak Nostalji.com

4-Pusula Gazetesi.

5-www.susmagazetesi.com