Zonguldak

Zonguldak'ta milletvekili seçimlerinde ful çıkaran parti

1957 yılı milletvekili seçimlerinde Zonguldak'ın Milletvekili kontenjanı 12 kişi idi.27 Ekim 1957 yılında yapılan seçimlerde Zonguldak'tan Demokrat Partisi adayları ful çıkarmıştı.

Abone Ol

Aslında 1954 seçimlerinde de Demokrat Parti Zonguldak'tan ful çıkartımıştı ama sonradan, Bağımsız olan ve CHP'ye katılan milletvekilleri vardı. Buna ramen 1954 seçimleri bu zamana kadar bir partinin en yüksek aldığı oy oranı olmuştu.Oyların %66'sını alarak 11 milletvekili çıkarmıştı. (1954 seçimlerinde Zonguldak'ın 11 Milletvelili hakkı vardı)
Demokrat Parti'nin 1957 seçimlerinde , Zonguldak'tan oyların %53,2 alarak 12 milletvekilinin tamamını aldı. Bu Zonguldak tarihinde en fazla temsil edilen milletvekili sayısı idi.CHP bu seçimde %37 almasına ramen hiç milletvekili alamadı.
Tabi Demokrat Partisi'nin iki seçimde de bu kadar çok yüksek oy almasının ,nedeni öncelikle Marshall yardımlarının Zonguldak ayağında yapılan çalışmalar gösterilebilir. Savaş sonrası ekonomik buhran yaşayan Türkiye'ye ilaç gibi gelen bu yardımın anlaşmaları, İnönü zamanında imzalansa da , 1950 yılından sonra ödendiği için, bu paranın kullanımı Menderes‘e nasip olmuştur.
1950- 1954 seçimlerinde de iktidarda olan Menderesin Partisi , Demokrat Partisi; 1957'de bu avantaj ile seçimlere gitmişti. Zonguldak'ta öne çıkan bu yatırımlar ;
-Zonguldak Limanı Güney Mendireği.
-Zonguldak Lavuarı
-Fevkani Köprüsü (İnönü veya Menderes Köprüsü de denir)
-Çatalağzı Lavuar
-Çatalağzı Belediye Binası
-Filyos İskelesi
-Filyos Ateş Tuğla Fabrikası
-Ereğli-Armutçuk demiryolu hattı
-Çaycuma Köprüsü
-Kozlu-Kılıç Mahallesi
-Kozlu Cami
-Zonguldak Ulu Cami (Yeniden yapılması)
-Çaydamar İnamiye Cami
-Kozlu-İhsaniye, Üzülmez- Rat, Karadon ve Armutçuk- Kandilli’de inşa edilen 1020 adet işçi konutunun (işçi sitelerinin) yapımı .
-“Dar Hat” olarak inşa edilen Zonguldak-Kozlu, Zonguldak-Asma, Zonguldak-Çaydamar, Zonguldak-Çatalağzı ve Ereğli-Armutçuk demiryolları genişletilerek, TCDD ölçülerine uyumlu hale getirilmesi.
-Karaelmas ilkokulu ,
gibi yapılan çalışmalar 1950 ile yardımların devam ettiği 1958 yılına kadar sürmüştü.
Ayrıca işci ve memurlara verilen zam ile o zamana kadar en yüksek maaş alınması insanlarda çok daha etki yaratmıştı.


Bütün bunlar Zonguldak tarihinde günümüze kadar görülmemiş bir şekilde 12 milletvekilin tamamı bir partiye gitmesine neden olmuş ve Demokrat Partisi Zonguldak'tan ful çıkarmıştı.
Marshall Yardımları, ABD'nin ülkemizin bulunduğu coğrafyada gelişen Rus politikalarına karşı ve ülkemizde engellenmesini istediği bazı oluşumlara, yatırımlara ve bazı kurumların kapatılması karşılığında bu para ödemiş, aynı zamanda tek parti sisteminden, çok parti seçimlerine gidilmesi şartı ile ödemişti. Böylelikle Cumhuriyet Rejimi'nin topluma adaptasyonu başka bir ivmeye dönüşmüş, dinin politikaya alet edilmesi de yaygınlaşmıştı.
Marshall yardımları , benim kanaatimce dış güçlerin ülkemize yaptığı operasyonun ikincisi idi. Birincisi ;Almanların İttihatçılarla birlikte Osmanlı'ya yaptığı operasyondu. Üçüncü operasyon ise 1999'da Terörist başı APO' nun Türkiye'ye teslim edilmesi ile başlayan, FETÖ ile birlikte gerçekleştirdiği Büyük Ortadoğu Projesi'ydi. Bu üç operasyonda aslında Ülkede yatırım olarak gelişme sağlanmasına ramen sonrasında hem ülke hem de ekonomi çökmüş hatta Osmanlı gibi bir devletin savaşa sokularak sonu getirilmişti.
1957 seçimlerinde iktidarı devam ettiren Demokrat partisi, 1960 İhtilali ile kapatılmış ve Başbakan Menderes'in İdam edilmesi ile sonuçlanmıştı.
1957 yılında seçilen milletvekillerin tamamı bir daha seçimlere katılamamıştır. Ve bir daha bir parti, Zonguldak'tan milletvekillerinin tamamını alamamıştır.


Hayati Yılmaz ile
Zonguldak Tarih