Zonguldak’ın Çaycuma İlçesinde Türkiye Ragbi Grup Birinciliği 49 takım 925 sporcunun katılımı ile başladı.4 Mart Pazartesi (dün) başlayan Ragbi Grup Birinciliği 8 Mart Cuma günü son bulacak.
Çaycuma İlçe Stadında düzenlenen Türkiye Ragbi Grup Birinciliği müsabakalarında 32 erkek, 17 kız takım bulunuyor.4 Gün sürecek olan Ragbi Grup Birinciliğinde dereceye girecek olan erkekler ve kadınlarda 8’er takım Türkiye finallerine gitmeyi hak kazanacak.
HAKAN YÜKSEL BAŞARILAR DİLEDİ
Zonguldak Gençlik ve Spor İl Müdürü Hakan Yüksel ise sosyal medya hesabından açıklama yaparak, şu ifadelere yer verdi: “Zonguldak’ta ilk düzenlenen, Türkiye genelinde bu kadar yoğun katılımlı organizasyon gerçekleştirmek ilklerin şehri Zonguldak’ımıza nasip oldu. Katılımcı okullarımıza, antrenör ve sporcularımıza başarılar dilerim.”dedi
RAGBİ NEDİR?
, sertlik, hız, taktik ve dayanıklılık gerektiren bir oyundur. Ragbi, genellikle 15 veya 7 oyuncu ile oynanan iki farklı şekilde gerçekleştirilir.15'li ragbi, tam takım sayısıyla oynanan ve daha taktiksel olan bir versiyondur. 7'li ragbi ise daha hızlı ve dinamik bir oyundur, takımlar yedi oyuncuyla oynar ve daha küçük bir sahada gerçekleştirilir.Ragbi oyunu, topun ileri doğru paslaşmalarla taşınması ve koşarak ilerlemesiyle oynanır. Oyuncular topu el ile taşır ve aynı zamanda topu paslaşarak takım arkadaşlarına aktarır. Rakip takımın oyuncuları tarafından engellenmeye çalışılırken, gol çizgisine yaklaşmaya çalışılır.Ragbi, fiziksel temas içeren bir oyundur ve oyuncular özel koruyucu ekipmanlar giyer. Oyuncular, rakiplerini taklit etmek ve onlara engel olmak için farklı taktikler kullanır. Oyun, hücum ve savunma arasında sürekli bir geçişle devam eder.
Oyun sahası: Ragbi, genellikle dikdörtgen bir sahada oynanır. Oyun sahası, 100 metreye 70 metreye kadar değişebilir. Sahada iki gol çizgisi ve aralarında yer alan orta çizgi bulunur.
Takımlar: Her takım 15 veya 7 oyuncudan oluşur. Oyuncular belirli pozisyonlarda yer alır ve farklı görevlere sahiptir.
Top: Bir ragbi topu oval şekildedir ve el ile taşınır. Topun ağırlığı ve boyutu uluslararası kurallarla belirlenmiştir.
Paslar: Oyuncular, topu yalnızca geriye doğru veya yanlara doğru paslayabilir. Top ileriye doğru paslanamaz, ancak oyuncu koşarak topu ileri yönde taşıyabilir.
Gol çizgisi: Oyuncular, topu rakip takımın savunma hattını aşarak gol çizgisine koymalıdır. Buna "try" denir ve 5 puan değerindedir.
Dönüş: Bir try sonrasında, takım gol çizgisine daha kolay bir şekilde gol atabilmek için topu orta çizgiden geriye doğru paslar.
Duraklama ve fauller: Oyun sırasında, fauller veya hatalar meydana gelebilir. Bu durumlarda oyun durur ve cezalar veya serbest vuruşlar verilir.
Taç atışları ve çizgi atışları: Top oyun sahasından dışarı çıktığında, oyuncular taç atışı veya çizgi atışı yaparak oyuna devam ederler.
Haber: Selçuk KOÇAKLI