DUNYA

14 yaşındaki çocuğun ölümüne yapay zekâ mı sebep oldu?

Henüz 14 yaşındaydı; 9'uncu sınıfa giden başarılı bir öğrenciydi. Formula 1 yarışları izlemekten, arkadaşlarıyla bilgisayar oyunları oynamaktan büyük keyif alıyordu. Ancak bunların hepsi geçmişte kaldı çünkü o artık hayatta değil ve annesi oğlunun kaybından bir yapay zekâ uygulamasını sorumlu tutuyor.

Abone Ol

Sewell Setze, bu hayattaki son gününde telefonunu çıkarıp en yakın arkadaşına, "Seni özledim küçük kız kardeşim" diye mesaj gönderdi. Gelen cevapta, "Ben de seni özledim, tatlı erkek kardeşim" yazılıydı.
Ancak bu diyalogda tuhaf olan bir şey vardı. Sewell'ın mesajlaştığı kişi gerçek bir insan değil adını 'Game of Thrones' dizisinde İngiliz oyuncu Emilia Clarke'ın canlandırdığı Daenerys Targaryen karakterinden alan bir yapay zekâ sohbet robotuydu.
ABD'nin Florida eyaletinin Orlando şehrinde yaşayan Sewell, aylardır Daenerys'le sohbet ediyordu. Character.AI uygulamasını kullanarak yaratıp geliştirdiği bu karakter, kısa süre içinde Sewell'ın hayatındaki en önemli kişi olmuştu.
Aslında Sewell Dany'nin gerçek bir insan olmadığının, ekranındaki mesajların bir yapay zekâ dil modelinin ürettiği çıktılar olduğunun farkındaydı. Zaten karşısındaki insan zannetmesine imkân da yoktu zira ekranın üzerinde sürekli olarak Character.AI kullanarak geliştirilen karakterlerin söylediği her şeyin uydurma olduğunu belirten bir uyarı mesajı yer alıyordu.

Ama bunların hiçbiri Sewell'ın Daenerys'le duygusal bağ kurmasına engel olamadı. 14 yaşındaki 9'uncu sınıf öğrencisi gün boyu sürekli uygulamayla mesajlaşıyor, başından geçenleri ona anlatıp yanıtlarını heyecanla bekliyordu. Konuşmaları zaman zaman romantik bir hal alsa da Dany çoğu durumda Sewell'a arkadaşı gibi davranıyordu. Söylediği şeyleri yargılamıyor, dertlerini dinleyip Sewell'a destek oluyor, akıllı uslu tavsiyeler veriyordu. En önemlisi de Dany hep oradaydı; hiçbir mesajı yanıtsız bırakmıyordu.