Jeoloji Yüksek Mühendisi Ali Baltaş, 1. Dünya Savaşında Fransızlar tarafından yapılan sığınağın yapılacak okul inşaatında korunması gerektiğine işaret etti.   
Baltaş, “Sosyal medyada yazılanlara göre TTK Yayla Konağı Misafirhanesi, TTK Yayla Lojmanları ve TED Koleji ile çevrelenmiş olan eski tenis kortu alanında içinde bulunduğu bölge, yapılan plan değişikliğiyle anaokulu ve ortaokul yapılması amacıyla Fener Sit Alanı dışına çıkarılmış ve koruma kararı kaldırılmıştır.
 

Romanya’da coşkulu kutlama Romanya’da coşkulu kutlama

YIKILAN TARİHİ İŞÇİ MÜDÜRLÜĞÜ BİNASI KARŞISINDA GİRİŞİ VAR
Kireçtaşlarından oluşan söz konusu alanda 1. Dünya Savaşı yıllarında Fransızlar tarafından yapıldığı öne sürülen bir sığınak bulunmaktadır. Tenis kortu kireçtaşları içinde oluşan subatanın oluşturduğu çukur alanda kurulmuştur. Aşağıdaki haritada sığınağın yaklaşık olarak giriş ve çıkış ağızları gösterilmiştir. Subatanlar isminden de anlaşıldığı gibi suların girdiği doğal mağara ağızlarıdır. Söz konusu doğal mağara yazılanlara göre 1. Dünya Savaşı yıllarında Fransızlar tarafından sığınağa dönüştürülmüştür. Tenis kortunun hemen yanında bulunan sığınağın giriş ağızı; Zonguldak’ın simge tarihi yapılarından olan, yıkıldığı için hatıralarda kalan ve son dönemlerinde İşçi Müdürlüğü olarak kullanılan tarihi binanın karşında ise çıkış ağzı bulunmaktadır.
YAYLA KONAĞINI FRANSIZ DİREKTÖR KULLANIYORDU
Yayla'dan Fener'e kadar olan bölge Zonguldak’ta bulundukları sırada yoğun olarak ikamet etmeleri nedeniyle Fransız Mahallesi olarak bilinmektedir. Söz konusu alanda evlerin yanı sıra günümüzde TTK Yayla Konağı Misafirhanesi olarak kullanılan Fransız şirketi direktörünün ikamet ettiği bina da bulunmaktadır.
SIĞNAK SANAT GALERİSİ OLMALI 
Zonguldak’ın tarihi ile ilgili bu kısa hatırlatmaları yaptıktan sonra yazdıklarımızdan anaokulu ve ortaokul binalarının yapılmasına karşı olduğum anlaşılmamalıdır. Madem okulların yapılmasına karar verilmiş hiç olmazsa sığınağa zarar vermeyecek şekilde bir proje yapılmalıdır. Çünkü belirtildiğine göre temizlik yapıldıktan ve aydınlatıldıktan sonra kullanılabilecek duruda olan sığınak turizmi geliştirme çabası içinde olan Zonguldak için günümüzde olmasa bile ileride değerlendirilebilecek bir yapı durumundadır. Dünyada örnekleri bulunduğu halde bildiğim kadarıyla ülkemizde başka bir benzerlerinin kullanımda olmadığı sığınak yapısı; sanat galerisi, sergi alanı, hediyelik eşya satış alanı vb amaçlar için kullanılabilir. Böylece bugüne kadar birçok endüstriyel mirasını kaybetmiş olan ilimiz yeni bir mekân kazanmanın yanı sıra, Zonguldak’ın tarihinde yeri olan önemli bir yapısı da değerlendirilmiş olur” dedi. (Cevdet AKGÜN)